2017. feb 19.

Nyílt levél a közmunkás szakszervezetekhez!

írta: OMari
Nyílt levél a közmunkás szakszervezetekhez!

aa9.jpg
Közmunkások Szakszervezete!
Közfoglalkoztatottak Demokratikus Szakszervezete!
Közfoglalkoztatási Jogviszonyban Állók Független Szakszervezete!

Mint nyilván Önök is tudják - a Kormány tervei szerint januárban döntött a közmunkaprogram változásairól. 

Ezek az elképzelések  a következők:

Közmunka programban a terveknek megfelelően szakmunkás végzettségűek ez után nem vehetnek részt.

Közfoglalkoztatott 3 éven belül csak egy évig lehet a munkanélküli.

A tervekkel kapcsolatban január 1-én írtunk egy levelet Miniszterelnök Úrnak, a Kormány tagjainak, és a Parlament képviselőinek. Mivel erre a megkeresésre egyetlen válasz sem érkezett, ezért február közepén elküldtük emlékeztetőnket is, mely eddig úgyszintén válasz nélkül maradt. 

Ugyan decemberben még azt ígérték, hogy a januári döntés után tájékoztatják a közvéleményt, ez nem történt meg, látszólag senki nem tud semmit. A Kormány hallgat, Önök hallgatnak, mi pedig várunk.

Nyilván  a tervekkel  jóval korábban Önök is szembesültek, hisz másfél hónapja már a médiákban is szó volt róla. Ennek ellenére mi, közmunkások egyik szakszervezet véleményét sem hallottuk még e kérdésben. Hónapok óta nem érzékelünk semmiféle érdekvédelmet Önök felől, holott egy szakszervezetnek az a feladata, hogy a képviselt munkavállalók érdekeit védje. Főleg ha baj van, márpedig most nagy a baj. Nagyobb, mint bármikor valaha volt.

A jelenlegi közmunka programnak másfél hét múlva  vége, és a most foglalkoztatottak azt sem tudják, hogy mi történik velük február 28-a után. Senkitől semmiféle tájékoztatást nem kapnak, így előre nem tudnak tervezni. 

Ugyanúgy nem tudják még a közvetlen foglalkoztatók sem hogyan lesz tovább. 

Ezeket a változtatásokat ha bevezetik - Önök is tudják - nagy hatással lesznek mind a munkanélküliségre, mind a települések életére, és a személyesen érintettek életminőségére is.

A munkanélküliségi ráta rohamosan emelkedni fog, 

Sok ember elveszti idővel a foglalkoztatást helyettesítő támogatását is, hisz ha nem tud közmunkára menni, normál  munkahelyre pedig nem lesz képes elhelyezkedni mert nincs, vagy kora, elavult végzettsége, állapota miatt nem veszik fel, nem tudja megszerezni a segélyezéshez szükséges 30 nap bejelentett munkaviszonyt,

Egyes falvakban, városokban, ahol eddig szinte egyetlen megélhetési lehetőség a közmunka volt - nem lesz továbbiakban közfoglalkoztatott, hisz aki tehette évek óta ilyen formában dolgozott - más híján. Így a településeken mondhatjuk megállhat az élet...  De megáll majd azokban az intézményekben, vállalkozásokban is, ahol eddig nagyrészt közfoglalkoztatottakkal dolgoztak. Ugyanúgy, mint az erdészeteknél, és egyes mezőgazdasági ágazatokban, valamint a vízműnél, hisz ezeken a területeken a segédmunkát jó ideje közmunkások látták el. Leáll a települések takarítása, rendben tartása, gyomtalanítása. Hisz  nem lesz elég munkába állítható ember.

Az Önök feladata az érintettek összefogása, tájékoztatása, valamint a Kormánnyal való egyeztetés, és a közfoglalkoztatottak erőteljes érdekvédelme lenne.

Ennek ellenére - bár három szakszervezet is tevékenykedik évek óta országunkban - nem érzik az emberek, bárki mellettük állna, és kiállna értük! Szinte nem is tudnak Önökről semmit!

Legyenek szívesek tájékoztatni bennünket - milyen elképzeléseik vannak a probléma megoldását illetően,  voltak-e tárgyalásaik, vagy tárgyalási kísérleteik a kormánnyal ebben a kérdésben, ha igen mikor, és mi volt az eredménye. Amennyiben nem, akkor jelezzék azt is, hogy ennek mi volt az akadálya!

Önök jelenleg 230 ezer közfoglalkoztatottat képviselnek. És mellette még bő kétszázezret, - akik elvileg bármikor lehetnek még közmunkások. Ezen kívül azoknak az egészségkárosodott embereknek az érdekvédelme is Önökhöz tartozna, akiknek ugyan 2017-re közmunka programot ígért a Kormány, ennek ellenére - mivel egészségkárosodottként teljes értékű munkát nem tudnak végezni - még a munkaügyi központok nyilvántartásából is törölték őket, megvonva tőlük az egyetlen bevételi lehetőségüket az FHT összegét, vagyis a 22.800 Ft-ot. Az ő ügyükben eljárva megkérdezhetnék a Kormánytól, hogy hogy gondolták pontosan, mikor arról beszéltek, hogy türelmet kérnek ezektől az emberektől, amíg a Kormány "ki nem talál valamit számukra". Mindenféle ellátás nélkül mire fel a türelem?Önöknek olyan embereket kell képviselniük, akik már saját magukért sem tudják felemelni a hangjukat, és nem is merik! Féltik azt a kicsit is, ami még jut nekik, a havi 54 ezer forint lehetőségét, vagy pedig már elvesztették minden reményüket, mert már az sem, sőt segély sem jut neki.

 Épp ezért hatalmas a felelősségük. Az emberek elvesztették hitüket, elkeseredettek. Kérjük, ne hagyják őket cserben!

KMK - Közmunkások, Munkanélküliek, Kitaszítottak facebook-oldal, 

kmks.blog.hu - KMK - Közmunkások, Munkanélküliek, Kitaszítotak blog

Szólj hozzá