2017. már 27.

TB mellett fogatlanul

írta: OMari
TB mellett fogatlanul

fogcs2el.jpgÉszrevette már valaki, hogy a fél ország 20 évvel idősebbnek néz ki a koránál, azon aprócska okból kifolyólag, hogy nincs pénze - biztosítottként - fizetni fogászati kezelését, vagy fogpótlását? 

Mi ösztönözte anno a törvényalkotót, hogy ne gondoljon a legszegényebb rétegre, a nyugdíjasokat juttatva kedvezményhez, függetlenül jövedelmüktől? Hisz a szegénység és a rossz, hiányos fogazat már ifjú korban nagy barátságot köt...

Ha szegény vagy, a fogaid gyorsabban romlanak. Ugyanis a szegénységgel együtt jár az egészségtelen életmód is. Az étrend szénhidrátra és zsírokra épül, ha igazán szegény vagy, fogkrémre biztos nem telik, örülsz, ha az árából veszel egy kiló csirke farhátot. Ha gyümölcs, akkor alma - ami persze egészséges - de a szuvasodó fognak már tök mindegy, milyen gyümölcsöt rágsz, így is fáj, úgy is fáj. 

Szuper, hogyha fáj a fogad, betömhetik ingyen, csakhogy odáig el is kell jutni. Ugyanis a legritkább, hogy a házad mellett van a fogászatod. Márpedig a közlekedés pénzbe kerül, ha csak néhány utcányit kell baktatnod, azt simán össze lehet hozni, de ha a harmadik faluba kell eljutni egy fogtömésért, az már pénzbe kerül. És ha valakinek csak pár tízezer forintja van egy hónapban lakhatásra és élelemre, biztos, hogy nem a fogának az állapotáért fog parázni. 22 ezerből fogsort csináltatni, vagy hidat, vagy akár tízezres koronát felrakatni, ráadásul még az utazási költség is? Nevetséges elgondolás.

Valahol nagyon elbaltázták ezt a törvényalkotók. 

Van egy jól behatárolható réteg, aki képtelen megfizetni a fogászati ellátást. Ellátatlanok, munkanélküliek /FHT-sok/, és közmunkások.Az ő teljes körű fogászati ellátásukat, a fogtechnikai munkákkal, költségekkel egyetemben ingyenessé kéne tenni, méghozzá nagyon, de nagyon sürgősen.  Ezen kívül be lehetne vonni még egyénileg a ténylegesen anyagilag rászorulókat. Például a kisnyugdíjasokat. 

Na de nehogy már milliós nyugdíjjal is a TB fizesse, hacsak a munkadíjat is -  amikor T. fogorvos maszekban, de mégis tb-n keresztül is sokszor saját zsebre dolgozik. /tisztelet a kivételnek! /velem fordult elő, hogy maszekban, állami munkahelyén fogadott, s gondolom: nem csak velem/

TB-re a legalsó, normális minőségű kategória járjon, de az járjon ingyenesen minden rászorulónak! És akár - ha megelégedik ezzel a színvonallal - a nem rászorulónak is.

Aki viszont jövedelme jóval magasabb, az fizessen. Tehetségétől függően.

Hisz, aki jobb körülmények között él, magasabb nívón, az egyébként is biztos, hogy nem az állami fogászatot keresi fel, hanem maszek fogorvoshoz jár. Már csak flancból, kivagyiságból is...

Ha ez nem történik meg, pár év és fél ország fogatlanul szaladgál majd a napi betevő után. Ha, ugyan meg tudja rágni. 

 

 

Szólj hozzá

fogászat