2017. jan 01.

Levél MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁHOZ, és az ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐKHÖZ közmunkaügyben

írta: OMari
Levél MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁHOZ, és az ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐKHÖZ közmunkaügyben

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tisztelt Miniszterek!

Tisztelt Országgyűlési Képviselők!

A Kormány 2017 márciusától át akarja alakítani a közmunkarendszert. Erről  most, januárban szándékoznak dönteni.

A Kormány szándékával alapvetően egyetértünk, mert a mi véleményünk is az, hogy maga a közmunka eredeti célját nem érte el. Hisz sem normális megélhetést, sem értelmes munkát - kevés kivétellel -nem biztosított az abban részt vevőknek. Sok területen megkülönböztetés tárgyává tette a közfoglalkoztatottakat, hisz  alkalmazottakkal azonos munkaterületen azonos munkaintenzitást, és minőséget követelve lényegesen alacsonyabb bért biztosítottak számukra. Így csorbultak alapvető emberi jogaik, ami egy demokráciát építő társadalomban megengedhetetlen. Több tekintetben más elbírálás alá esnek, mint egy átlag munkavállaló, ez véleményünk szerint - és a társadalom jó része szerint is -  megengedhetetlen.

A Kormány januári ülésén arról szándékozik dönteni, hogy átalakítja a közfoglalkoztatási rendszert.

Szándékaik szerint 3 éven belül csak 1 évig dolgozhat közfoglalkoztatottként az álláskereső, és a szakmunkásokat, szakmai végzettségűeket innentől alapvetően kizárnák a programból.

Szeretnénk jelezni, - amit Önök is nyilván tudnak - hogy hazánkban egyes országrészekben normál munkahely pont ennek a rétegnek, szinte a nullával egyenlő. Ezeken a területeken kifejezetten olyan munkaterületeket hirdetnek meg, amik vagy felsőfokú végzettséget igényelnek, vagy hiányszakmák. 

A tartós munkanélküliek főleg az idősebb, 50 feletti, a GYES-ről visszatérő, 8 általános, vagy az alatti végzettségű, és a pályakezdők közül kerülnek ki. Valamint az elavult szakmákkal rendelkezőkből. Ezen emberek nagy része saját hibáján kívül  képtelen munkát találni magának, hisz tőlük a munkáltatók mereven elzárkóznak. Betanított, vagy segédmunkát ezen országrészekben  tömegesen találni szinte lehetetlen. Így jelen tervezetükkel minimum több hónapra tétlenségre és nyomorúságra ítélik őket!

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy maga az ötlet jó, szükség van arra, hogy a Kormányhivatalok immár valós segítséget nyújtsanak a munkát keresők elhelyezésében. 

De arra is szükség van, hogy ezek az emberek ne veszítsék el addig is legalább jelenlegi megélhetésüket.

Tegyék lehetővé, hogy a Kormányhivatali kiközvetítések idején is még közfoglalkoztatottként tevékenykedjenek, amennyiben eddigi foglalkoztatójuk meg volt elégedve velük! A közmunka programban részt vevőknek is járjon a Kormányhivatal segítsége az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez!

Vegyék figyelembe a nyilvántartásoknál, hogy valakinek a végzettsége jelenleg is élő-e, avagy már elavult szakmának számít! Ha szakmája, végzettsége elavult, akkor ha igényli kérhesse a szakmai végzettség nélküliek közötti nyilvántartását, vagy vehessen részt olyan szakmai képzésen, ami valós lehetőséget biztosít számára! Viszont ne képezzenek 50-60 éves pályakezdőket, mert őket a munkaerőpiacon nem várja senki!

Gondolják át a közfoglalkoztatottak 3 éven belül max. 1 éves foglalkoztatását, - főleg azokon a területeken, ahol szinte más munkalehetőség nincs - mivel az ötlet hirtelen bevezetésével adott országrészekben továbbiakban lényegében megszűnik a közmunka program, mely lehetetlen helyzetbe hozza egyrészt ezt a réteget, de magukat az önkormányzatokat is, hisz nem lesz ember, aki az eddigi közfoglalkoztatottak által végzett tevékenységet elvégezze.

 Kérjük Önöket, hogy legjobb belátásuk szerint - az érintettek bevonásával - döntsenek!

Kérjük Önöket, hogy valós, ésszerű megoldásokra törekedő, minden részletében kidolgozott intézkedéseket vezessenek be, azért, hogy tartós, és célravezető megoldások születhessenek, mely mind az ország, és annak állampolgárainak javát szolgálják!

 

Szólj hozzá