2017. feb 24.

Pár nap, és vége...

írta: OMari
Pár nap, és vége...

szammisztika_20141114180333_32.jpg

 

Már csak 3 nap van a közmunka programból. 3 munkanap. A maival együtt.  Ha eddig még nem tetted, ideje reálisan gondolkodni.

Mivel a 2016-os program lezáródik, hosszabbításra ne is gondolj, lényegében lehetetlen. 

Egyetlen esélyed, - persze, ha más lehetőséged nincs, remélem van - hogy a munkanélküliről, vagy FHT-ról visszahívnak. Ez sem biztos, hogy simán megy, és nem száz százalék már, hogy lehetséges, mert más szelek fújdogálnak a Munkaügyi központok környékén. Az a hír járja, hogy ők akarnak dönteni abban a kérdésben, hogy ki dolgozhat, és hol. Azt is rebesgetik, hogy pontosan mikor indul a program helyileg - jelenleg az önkormányzatokon múlik. 

Ha egy hétnél hosszabb lesz a közfoglalkoztatottak nélküli üresjárat, érdekes helyzet fog kialakulni az országban, az biztos. Nagyjából fele létszám - vegyünk százezer főt - nem utcai sétálósként, hanem normál foglalkoztatásban dolgozik, csak éppen kétharmad, vagy akár töredék bérért. Most, hogy vége a programnak, ez azt jelenti, hogy amit ezek az emberek tevékenykedtek, innentől kezdve vagy ellátják egy ideig a saját alkalmazottak, vagy pedig káosz alakul ki. Kosz, szemét, irathalmok, és sok-sok álló gép...Mert, hogy nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.

Nehéz volt agyban felkészülni arra ezek szerint, rájönni, kikövetkeztetni, - hogyha minden közmunkásnak egyszerre telik le a program, akkor egyszerre is hagyják ott a munkahelyüket, és nem lesz aki helyettük elvégezze a munkát. Mert hogy a státusszal piszkosul spórolnak a kormányzati fenntartású intézményekben, de vállalkozóéknál sem jellemző, hogy csak úgy hipp-hopp létszámot bővítenek. . Hisz miért is kéne, ingyenes munkaerő mégis csak sokkal jobb, mint akiért perkálni kell keményen.

Szóval, vagy szó nélkül, egy-két-három hétig - majd elválik, melyik a nyerő - gyűlik majd a munka, meg a koszhalom. Holott ha előre gondolkodnak, és egy évben nem egy programot csináltak volna, hanem kettőt, egy tavasszal, meg egy ősszel indulót, akkor ilyen gond egyszerűen nem merülhetett volna fel. De hát nem sokkal érdekesebb, ha érződik legalább, hogy nincsenek? Így, ha megint beállnak a sorba, akkor legalább látszik, hogy van munkájuk, meg dolgoznak is. Mint a veszekedett. Mert majd úgy kell behozni a lemaradást...

De, hogy valami értelmeset is szóljak, bár nem biztos, hogy mindenkinek annak tűnik, mi lenne, ha azok az intézmények, vállalkozások, és más foglalkoztatók, akik eddig tömegesen kaptak ingyen munkaerőt, most azzal a feltétellel jutnának hozzá, hogy az egy főre jutó közmunkás foglalkoztatásra szánt összeget az állam megtéríti neki fejenként leperkálva, viszont hogy ehhez hozzájusson egyrészt alkalmaznia kell a munkavállalót foglalkoztatottként - egyszerű, mezei, minimum minimálbéres munkásként - másrészt jövedelmét a közmunkás bérről ki kell egészítenie a minimálra. Az állam részéről adott támogatást évente csökkenteném, mondjuk három év időtartam alatt. És lenne még egy kikötés... Ha valaki közfoglalkoztatottat állami támogatással normál foglalkoztatottként "átvesz", arra a munkakörre 5 éven belül nem adnék támogatást. Egy esetben vehetne fel másik embert az alkalmazó, ha a munkás hibája miatt szűnik meg a foglalkoztatása. Az államnak nem kerülne plusz pénzébe, mint eddig, a dolgozó is jól járna, arra az öt évre, ha csak nem megy tönkre a vállalkozó, vagy ő nem csinál valami marhaságot, akkor szinte fix helye lenne. Az állam is jól járna, hisz nagyobb pénz, nagyobb költekezés, magasabb l enne az adóbevétel. A vállalkozó is hálát rebegne, hisz 3 évig tetemes támogatás ütné a markát, Ráadásul fix emberekkel dolgozhatna.  A teljes 5 év alatt pedig a régi közfoglalkoztatottból akár még "törzsgárda tag" is válhatna.

VAGY TÚL EGYSZERŰ LENNE? MÉG A VÉGÉN VALÓBAN KÉPZŐDNÉNEK ÚJ MUNKAHELYEK?rsz.jpeg

 

 

Szólj hozzá

program közmunka