2017. máj 01.

Ha sakkjátszma az élet, Te fehérrel, vagy feketével játszol?

írta: OMari
Ha sakkjátszma az élet, Te fehérrel, vagy feketével játszol?

sakkjatszma.jpgOtt állsz egy hatalmas kör közepén, előtted, és mindenütt körülötted egy-egy sakktábla, ezen a  táblán megtett első lépésed befolyásolja, hogy következő lépésed melyik  táblán teheted meg. És így tovább. Egészen életed végéig. Gondolkodtál már azon, mennyi mindentől függ életed alakulása? Legfőképp persze Tőled - mondhatod, és persze abszolút igazad is van. Épp erről beszélek, az életben minden egyes lépésed kihatással van a későbbiekre. Egyetlen dolgot leszámítva - hová születsz. 

De piszok szerencse kell már ahhoz is, hogy megszüless. Hogy pont Te szüless meg. A sejtek győzelmében abszolút győztesnek számítasz, ezzel elnyerve a pálmaágat, magát az emberi életet. Hogy aztán ezzel a győzelemmel mit kezdesz, múlik a véletlenen, hogy  feketével, vagy fehérrel játszol - hogy hová születsz -és az első pár évtől eltekintve egyedül  Rajtad. Hogy állod a sarat...

Mit tettél azért, hogy fehérrel játszhass? Hogy Budára, vagy más menő környékre szüless? Mit tettél azért, hogy szüleid ne hétrét görnyedve keressék kenyeredet? És azért tettél valamit, hogy  tanult, értelmiségi családba érkezz? Már négyévesen többet tudj, mit egy átlagos hatéves? Mit tettél ezért? Semmit? Akkor miért vered a melled?!

Miért nézed le, aki feketével indul, és csak álom számára a fürdőszoba, vagy a gyerekszoba? Aki még az ágyát is megosztja mással, annak csak mese a jó iskola. Rosszul mondom, hogy mese, mert sokszor nem is tud róla, hogy van olyan...

Ők tehetnek róla, hogy hová jutnak? Irányítottak bármit az első pár évben?  

S ha vesztésre állsz, mert  fekete bábut kaptál, mi kell hozzá, hogy akár csak döntetlent is játssz? Irtózatos kitartás, de ami a legfontosabb - hatalmas szerencse... Ilyen szerencse egy odafigyelő, lelkiismeretes tanár, aki felfedezi és támogatja tehetségedet. Vagy egy változás szüleid életében - amire igen csekély az esély. Kaphatsz még esélyt egy szomszédtól, ismerőstől, aki szárnya alá fogad, és megismertet a számodra ismeretlenekkel, aki ösztönöz, támogat, és táplálja önbizalmad... Mindenki számára adatik ilyen? És ha nem, arról ő tehet? Biztos, hogy csakis ő tehet?

Ha valaki bukdácsolva végez el egy iskolát, mert otthon még jól az abc-t sem ismerik, segíteni nem tudnak,különórákra nincs pénz,  csak azt ismétlik, hogy tanulj fiam, ne legyél olyan tanulatlan mint én - csakis a gyerek tehet a kudarcról?  Gondolkoztál már azon, hogy ilyen környezetből indulva még egy egyszerű szakma megszerzése is milyen óriási teljesítmény? 

Úgyhogy ne verd a melled, hogy mennyi mindent elértél, mert a legfontosabbakat készen kaptad. Bárhonnan tornáztad fel magad a jobb élet felé, valahol ott van a plusz, aki segített, aki odafigyelt, lehetőséget adott. 

És éltél vele. Ha igen, akkor az már a Te érdemed. 

De jegyezd meg, nem mindenkinek adatik meg az a bizonyos plusz. De attól még emberek...

 

 

 

Szólj hozzá

élet sakk