2017. máj 02.

Nyomor a köbön

írta: OMari
Nyomor a köbön

pac.jpgDebrecen, Pac - Egy olyan városrész, amelynek csak az "elejére" járnak a buszok, nagyrészt földutakkal. Olyan városrész, ahol még a gazdag sem igazán gazdag. Rengetegen költöztek ki a városból, Debrecenből a magas számlák miatt. Itt sok helyen nincs vezetékes víz, kútvizet isznak, vagy hordják a közkútról a vizet. Főzni,mosni, tisztálkodni meg ott van a kerti kút. 

Szép kis házak és nyomorúságos viskók váltakoznak. Van pár jó életet sejtető, de elvétve. A vityillók nagy része annak idején gazdasági épületnek készült, de aztán a sors úgy hozta, hogy vagy gazdája költözött bele, vagy kiadta albérletnek. Sok az albérlet. És sok olyan ember van, aki a környéken felvásárolta az olcsó, düledező házakat, kicsit kipofozta és 20-30-40 ezerért kiadja. Nem ritka, hogy egy család 20-30 helyről szedi az albérletpénzt. Természetesen az adózás megkerülve. Mentségükre legyen mondva legalább türelmesek a szegény emberrel, egy-két havi bérleti díj csuszást elnéznek nekik. 

Itt kellene felmérést végezni,, milyen körülmények között élnek az emberek. Nagy részük kisnyugdíjas, vagy munkanélküli, És persze a közmunkások hada. Számukra más, nívósabb környék megfizethetetlen. 

Ha valóban nincs pénz, akkor az emberek általában olyan helyre költöznek, ahol csak villany van. Az kell mindenképp, villany nélkül errefelé nem igazán jó lakni, sok helyütt még éjszaka is világosság van. Elég sok a lopás, vigyázni kell. A házak egy része az erdőbe épült, onnan télen - hóban, latyakban - bajos még a buszhoz bejárás is. Viszont "ingyen" van a tüzelő. A mai napig sok helyen dívik a gallyszedés, ami persze időnként átcsap fabetakarításba... Egyes helyeken úgy megritkították az erdőt, hogy át lehet látni rajta minden probléma nélkül. És a rengeteg szemét. Hiszen szemétszállításra sem telik sok embernek. Vagy elégetik, - amit nem néznek jó szemmel - vagy elássák, vagy kirakják az erdőszélre. Egyik sem jó megoldás - tisztában is vannak vele - de hasznos. Mert nincs pénz szemétszállításra. Ha telik, vesznek AKSD-s zsákot, és akkor kirakhatják, ha jön a szemétszállító, de hónap vége fele már erre sem futja.

Boltok vannak. Van amelyik olcsóbb, van amelyik drágább. Van olyan, amelyik a hitelre hajt, lényegében kiszipolyozza a szegényeket. Ha  hitelt akar, drágábban kell megvennie az árut, és ráadásul az elszámolásnál is még ráraknak az összegre 20 százalékot. De csak egy-két hétre adnak, egy hónapról szó sem lehet. Ha pedig már várható jövedelmed, ők jobban tudják, mint Te - hogy mikor, telefonálnak, hogy el ne felejts fizetni... És mellette játsszák a szegények megmentőit. Ez van, ezt kell szeretni. Miattuk csináltatták meg egykor az egyik bekötőutat, mindenki tudja hogy az önkormányzatnál jól helyezkednek, nem érdemes velük ujjat húzni... Orvos csak a városban, több kilométer gyalogút,/4-6/ mert bizony buszra ritkán futja. Ha jók az utak, akkor ott van a bicikli. Csakhogy az utak ritkán jók. Ha esős idő van akkor sár van - nyakig érő - ha hó, akkor itt nem takarítja a város, a mellékutcákat biztos nem, sem az erdeieket, ha pedig a szárazság az úr, akkor olyan mély a homok, hogy képtelenség rajta elmenni biciklivel. Főleg nem rogyadozó térddel...

Maga a ház  szoba-konyha-fürdőszoba az egész, talán olyan 50 nm lehet, és ez még erre fele egész terjedelmesnek számít. Régen látott felújítást, de tisztaság van. Tartozik hozzá egy kis kert is, ott sem látni soha két szál gazt. Állatot nincs, mert pénz sincs rá.

A gazdasszony épp betöltötte a hatvanat, még a szél is átfúj rajta, olyan vékony. Valamikor varrónő volt, de hogy asztmás lett félbe kellett hagyni az egészet. Van ugyan itthon gépe, régen vállalt egy kis maszekolást is, de ide a megrendelők nem járnak ki, messze van, bent a városban is találnak bőven embert, aki rácsap a munkára. Rokkant, és mivel 50 %-os, így 28.500 Ft-ból él.Azt mondja, hogy ott takarékoskodik ahol tud, egyetlen fölösleges pénzköltése a dohány amit megvesz. Próbálta már milliószor, de nem megy a leszokás. És olyankor ráadásul még idegesebb. Mert milyen lehet az ember, amikor nincs, és nem tud ellene tenni semmit. Néha elmegy napszámba, de a munkát nem nagyon bírja. Kapálni nem bír, de a gyümölcsszedést - ha lehetőség van rá - megejti. De ritkán hívnak embert, mindenki igyekszik megoldani családon belül a munkát. Ha megteheti, nem túl fáradt, vagy pedig épp a NINCS szorítja rá, bemegy az egyik városbéli ingyenkonyhára.

- Nem mondom, nem úgy főznek ahogy szeretem, meg egy héten igazándiból a tojás nélküli tészta, meg a rizs ami váltakozik pár szem ezzel-azzal, meg a sok savanyú káposzta,- nekem meg az nem jó, mert epés vagyok -  de ha nincs más, az is jó. Két adagot adnak, ami igazából egy tisztességesnek felel meg  -  nekem így is bőven elég. Most még jó, mert nincs meleg,  bírni lehet az utat - később nem tudom mi lesz. Ha itthon főzök, akkor elintézem egy levessel, legfeljebb eszek hozzá egy kis kenyeret. Ha van. Nyáron jó, meg a tél egy részében, mert a kertben megtermelek amit tudok. Paradicsomra nem kell gondolnom, kinő magától a kertben, csak szét kell ültetnem. Veszek valahol olcsón paprikát, ez egyedül ami pénzbe kerül, de például a "porpaprikát" én termelem magamnak. Leszedem, megszárítom, aztán a kávédarálóval megőrlöm. Jobb, mint a bolti. Minden más zöld félének megszedem a magját. Így van cukkinitól kezdve cékláig minden. Ha az idő is úgy akarja. Mert van amikor nem kedvez, és alig van valami. Meg hát trágyázni kellene, már elég  kiélt a föld, és kezd elférgesedni a talaj, de ez mind pénz, nem is gondolok bele.A rezsi a pénzem felét viszi el. Van a villany, azzal is főzök -egy kiszuperált villanytűzhelyem van, amúgy palackkal kellene. Csakhogy osztottam - szoroztam, és rájöttem, hogy cseppet sem olcsóbb, ráadásul nehezen cipelem is a gázt, aztán meg mi van, ha pont hó végén fogyik el, és még egy teát sem tudok megfőzni magamnak? Az áramot meg ha fizetem - ilyen gond nem lehet. Volt már ugyan, hogy hátralékban voltam egy hónappal - olyankor mindig összeszorult a gyomrom, mikor az E-ON-os, létrás kocsi megjelent a környéken. Egyből azt hittem, hogy hozzám jönnek. Mondták az ismerősök, hogy ne féljek, két hónapig nem nyúlnak hozzá, de hát tudja hogy van az, mikor az ember rossz fát tesz a tűzre, még a saját árnyékától is megretten. Tüzelő?  Nagyon meg kell húznom magam, hogy legyen. Régebben olcsóbban hozzájutottam, még volt hogy hitelre is adtak. Egy mázsa akkoriban 2000 volt. Egy hónapban 10 mázsa menne el, ha rendesen tüzelnék. Akkor lenne 20 fok a lakásban. Régen ötöt vettem, annyira futotta, mostanában már csak háromra telik havonta. Fel kell venni három pulóvert, meg a bekecset, úgy elmegy. És későn kelek télen. Ezzel is lehet takarékoskodni. Ez van, ezt kell szeretni...                                                       Betegség az van bőven. Az asztma, meg a derekam, a szívem is rakoncátlankodik időnként, baj van az epémmel, meg rengeteg a savam. De orvoshoz nem járok, urizálásra nincs pénz. Nem jó az asztmámnak a cigaretta, tudom, meg a pénztárcámnak sem. De már úgy vagyok vele, hogy jobb úgysem lesz, legalább ezt az egyet ne vonjam meg magamtól. foldi.jpg

Szólj hozzá

debrecen nyomor pac