2017. már 29.

Eszek statisztikát...

írta: OMari
Eszek statisztikát...

3.jpgHónap vége van és boltban voltam. Amúgy teljesen mindegy, eleje, vagy vége, mostanában csak arra jó, hogy visszaútban - ami nem igazán hosszú - azon idegeskedjek, rágódjak, problémázzak, már megint mire ment el annyi pénz, hogy lesz elég a maradék napokra?

Voltál már ilyen helyzetben? 

Nem?

Szerencsés ember...

Erre fele majd mindenki így él, esetleg egy fokkal jobban, vagy 2 fokkal rosszabbul. Aki meg nem, azt nem ismerem. Nem egy társaságba járunk... :) Ez most persze humor volt, mert olyan, hogy társaság szegény ember számára nem létezik. Ha könnyelmű, vagy elkeseredett, esetleg már fel is adta, akkor a kocsma, ha tudatosan, megfontoltan él, akkor a család, max szomszédság. Nekem ez utóbbi jutott.

Infláció szinte nincs is, okoskodóknak felhívom a figyelmét a SZINTE kifejezésére ott a mondat eleje táján, mégis sokkal hamarabb nyakára hágok a pénznek, mint eddig. Érdekes egy helyzet. Ugyanúgy élünk mint akár fél éve, ugyanazokat a dolgokat vesszük meg mint akkor, sőt, még szorítottunk is egyet a nadrág szíjon, és mégis minden hónap vége fele erősen gondok vannak. Egy fillért nem rakunk le, ugyan miből, egy az egyben feléljük a fizetést, pedig nem élünk nagy lábon. 

Persze - ha minden igaz - nem vagyok hülye, van szemem, még agyam is egy csekély, látom mi van. Az élelmiszer árak elkezdtek szépen csendben kúszni felfelé.

Ott vannak a tejtermékek. Vaj másfélszeres áron is kapható, mint múlt évben, feljebb ment lényegében minden tejtermék, de alapból maga a tej is. Ok, a zacskós olcsóbb lett, még mindig kevesebbe kerül valamivel mint múlt évben, de már közelíti-közelíti, kúszik visszafele. A többi termék viszont januárban kapásból drágábban indult, sőt, a dobozos tej hirtelenjében egy ötvenessel lett drágább, mondván, az nem tej...Legalábbis a boltos ezzel magyarázta. Miért? Szerinted a zacskós ugyanaz, ami a tehénből kijön amikor "csapra ütik"? Így aztán nem veszek vajat.Tejet, amit eddig naponta megvettem immár csak két naponta... Vaj helyett alapból margarinon élek, bár utálom még a szagát is, de ez van, szegény ember margarinnal "főz..." Ám ott a kenyér, ami szintén drágább, szerencsétlen pékek már azt sem tudják, hogy hozzák össze, hogy száz körül maradjon a fél kiló, mert tudják, hogy ha feljebb viszik annyira visszaesik a kereslet, hogy akár tönkre is mehetnek. Alig láthatóan a legtöbb helyen, de azért feljebb ment az is. Péksütemények is. Meg a tojás, aminek úgyszintén csökkent az áfája mint a tejnek, itt állítólag a madárinfluenza tett be, de ez az a termék, aminél az áremelkedést a legkönnyebb kimagyarázni: nem tojnak a tyúkok, hideg van, meleg van, drága az üzemanyag. Az év bármely időszakára kész a magyarázat. Feljebb ment a cukor, a liszt, a rizs már jó ideje magasabb árú, az olaj is drágább mint múlt évben, a húsokról ne beszéljünk, számunkra csak az akciós létezik, burgonya, zöldségek - bár az luxus erre fele, gyümölcs...

Egy szó mint száz, érdeklődnék én a magas Kormányzattól, hogy a fenébe lehet kerekítve 3 százalék az infláció, hogyha ugyanabból a közmunkás bérből múlt évben vegetáltam, ebben az évben viszont már kezdek dögrovásra kerülni?  Közmunkás vagyok ugyan, ezzel egyesek szerint együtt jár az élhetetlenség, nemtörődömség, lustaság és munkakerülés tarkítva az esztelen hülyeséggel,- mégis szorult belém annyi ész,hogy az infláció számítás sima statisztika, amiben az óvszertől a pelenkáig, a gépkocsin keresztül egészen a tejig minden beleszámít. 

Az a gond, hogy a szegény ember még óvszert sem vesz, nemhogy gépkocsit, vagy autóabroncsot. Viszont gyógyszert - már ha nem teljesen nullszaldós, hanem mondjuk minimálbéres, vagy nyugdíjas - meg hát a napi élelmet dorbézolásként mégis csak megeresztené. Én elhiszek sok mindent, világpiaci ár, meg anyám kínja, csak hát a világpiaci bérek és fizetések még csak látótávolságban sincsenek, integetni sem tudunk nekik, hogy álljanak és várjanak, míg majd odaérünk...

Kéne csinálni egy statisztikát Uraságok! Egy olyat, ami csak az alapvető élelmiszerek árát követi. Ezt együtt szemlélve a legalacsonyabb jövedelmekkel szépen követhető lenne, hogy csúszik mind lejjebb és lejjebb az ország egyharmada minden erőlködésük, lavírozásuk ellenére. 

Most még csak az év első negyedéve telik el lassacskán. Ha továbbra is így szöknek felfele az árak, nem adok sok időt neki,jóval többen fognak az ingyenkonyhákra járni, pedig már most is szép számmal szorultak oda EMBEREK -  hallatni fogják a hangjukat erősen, vagy feladják végleg - egyik megoldás sem dicsőség a Kormányzatra nézve, választások előtt ez nem igazán "jó parti". Át kéne gondolni a minimálnyugdíj összegét,  a mesterséges közmunka bért, /mert az, hisz ezek az emberek normál foglalkoztatottként is dolgozhatnának, csak valami miatt a kormányzatnak így "módi", és még játssza is az ártatlant, hogy valamit tenni kéne, mert ez senkinek sem jó...Dehogynem...Annak, aki kitalálta.../ a minimálbért, ami még most is nevetséges összeg, az FHT 22 ezréről ne is beszéljek, ennyit egy kormánytag egy nap alatt elherdál, és még keveset is mondok - alapvető élelmezésre - mint mindig, most is a szegények húzták a rövidebbet. Mi termeljük ki azt, amit a gazdagok benyálaznak. És nem csak kitermeljük, hanem meg is nyomorogjuk. Azért nyomorgunk, hogy mások meg ÉLHESSENEK. 

Csakhogy az én életem is számít. Ha másnak nem, nekem...

nagycsaladosok-a-legszegenyebbek_image_10167007_16-9.jpg

Szólj hozzá