2016. dec 29.

Ész nélkül

írta: OMari
Ész nélkül

Nyakig a sz@rba

Olvasom a mai hírt, miszerint Simon Attila, aktuális főokos a NGM-tól megszólalt közmunka-ügyben. Kifejtette azt, ami miatt már egy ideje zörög a haraszt. A legújabb ötletelést, ám már nem is ötletelés, hisz januárban tárgyalja is a Kormány, miszerint ha voltál olyan balf@sz, és három éven belül egy teljes évig közfoglalkoztatotti státuszba dolgoztál - továbbiakban nem szívhatod az állam pénzét, bedobnak a munkaerőpiacra, hisz a 250 ezer közmunkásból simán "telerakható" a kb. 130 ezres hiány. Ha pedig még szakmai végzettséged is van, ez után már nem hagyják azt elkótyavetyélni, majd megoldják a problémádat, kiközvetítenek. Ja. Úgy, mint eddig, legalább olyan jó hatásfokon. Majd ők! Igen, majd ők elhelyeznek, megmutatják Neked...

Ezen a témán rágódok reggel óta, ezek már megint nem tudják felfogni, milyen trutyiba nyúltak bele. 

Egyébiránt szeretném halkan megjegyezni: nem 250 ezer közmunkásról kell gondolkodni, hanem 500 ezer munkanélküliről, meg arról a kb. 100 ezerről, akinek semmilyen ellátása nincs. Ennyien vannak arra a bizonyos 100-150 ezer betöltetlen álláshelyre, amely országunkban kószál...  Lehet, hogy hitetlen Tamás vagyok, de valahogy nem vagyok meggyőződve róla, hogy ezekre a helyekre az évek óta szinte csak közmunka lehetőséget kapó jó ötvenes, egy regiment elavult szakmával rendelkező munkavállalót akarják beszipkázni.

De térjek vissza a tárgyhoz. Mi lesz a következménye annak, ha valóban bejön ez az eszement terv?                       Vegyünk egy kisközséget. Sehol egy munkahely, sehol egy nagyobb vállalkozás. A legközelebbi város is legalább tíz kilométerre, ám ott sincs munka, hisz a környező községek, meg az ottani lakosok ötször annyi helyet is betöltenének, mint amennyi van. Egyetlen lehetőség az átlagszegény számára eddig a közmunka, volt, a munkaképes lakosság tetemes hányada már évek óta így keresi meg az életben maradáshoz szükséges tízezreket. Na, ez a világ elmúlt angyalkám. Innentől kezdve, ha három éven belül csak egy évig kulizhat Tót Pista közrabszolgaként, a jelenlegi közmunkások 99 százaléka segélyre lesz ítélve. Munkát nem tud szerezni, közmunka nem lesz, meg kell elégednie a 22800.-Ft-al. Már, amíg jár....

Na igen... Valahogy majd ellesznek, majd dolgoznak legfeljebb pepitában... :) Vagy szürkén, vagy feketén - valamelyik parasztnál, már, ha ott is lesz munka. De ha nem jön össze évente az egy hónapnyi  hivatalos foglalkoztatása, márpedig nagy az esély, akkor még a nyomorúságos huszonkétezertől is búcsút vehet. 

Van persze egy mentőöv, közhasznú tevékenységként is meg lehet ám szerezni a szükséges 30 nap munkaviszonyt, csak hát, ha valakinek nincs pénze még megélni sem, ki az a vadbarom, aki úgy gondolja, hogy feltétlenül az ingyenes, karitatív munkák érdekelnék Pistikénket a legjobban. Ugyanis a napi megélhetéstől veszik el a - szó szerint - életben maradáshoz szükséges időt.

Ez a probléma emberi oldala. Valahogy belefér a képbe, megszokhattuk, hogy ezzel a Kormány nem számolt... Na, de a másik oldal... Az ellátatlan feladatok...

Sok helyen már szinte minden feladatot a közfoglalkoztatottak látnak el. Utcai takarítás 90 %-át, gátőrködés,intézményi takarítás, óvodai dadák, ipari segédmunkások, mezőgazdasági, erdészeti segédmunkások, vízügyesek, és sorolhatnám a végtelenségig kerülnek lapátra egy tollvonással. De hogy lapátra kerülnek az a kisebb baj, ahhoz képest, ami utána fog történni. Ezeknek a "munkáltatóknak" nincs pénze - állítólag - alkalmazottakat felvenni, aminek a következménye az lesz, hogy az a munka, amit a közmunkások végeztek ez ideig - egyszerűen nem lesz elvégezve. Vagyis - nem kell itt közmunkás sztrájknak összejönnie ahhoz, hogy szemétbe boruljon az ország, az iskola, az óvoda, hápogjanak a parasztok olcsó munkaerő híján, az erdészetek majd néznek maguk körül, a csatornák partját meg a három méteres gaztól meg sem tudjuk majd közelíteni. Mi lesz akkor? Kik fogják elvégezni ezt a feladatot?  Nem lenne jobb inkább ezeket a munkáltatókat támogatni, hogy azokat a közfoglalkoztatottakat, akiknek munkájával ez ideig meg voltak elégedve - tovább foglalkoztathassák, immár normál alkalmazásban? Jól járna az állam, hisz nem romlana a statisztika, jól járna az emberke, mivel nőne a jövedelme, jól járna a foglalkoztató, mert nem kéne végig menni ismét azon a tortúrán, ami egy új leendő dolgozó kipróbálása, és ismét jól járna az állam, hisz friss sütetű alkalmazottunk magasabb jövedelméből nyilván többet költene, így aztán több folyna be adóként, áfaként az államkasszába. Követhető... Nem?

Aztán ott a másik agymenés - szakmai végzettséged van? Keresztet vethetsz innentől a közmunkára... 

Mit tegyen az az ágrólszakadt, akinek akár 23 ilyen-olyan végzettsége van, de mivel minimum 2 éve nem dolgozott benne - elavult szakmának számít? Ki fogja  felvenni?                                                                  Ki fogja felvenni a 60 évest? Ki fogja felvenni a friss OKJ-s tanfolyamot lenyomott pályakezdő 57 évest? Szakmai végzettség ide, vagy oda - ezek az emberek a seggüket kitörölhetik bizonyítványaikkal. 

Ez a kitaláció csak egy esetben működhet.

Ha a leendő munkáltatók egy eddig közmunkásként dolgozó foglalkoztatásakor nagy összegú támogatást kapnának az államtól. Mondjuk, kb. annyit, amennyibe közmunkásként való foglalkoztatásuk került. Akkor talán ideig-óráig alkalmaznának  "KMK-sokat" , e nélkül a fejemet teszem rá, hogy még véletlenül sem. Persze ez csak a veszélyeztetett rétegekre áll. Hisz a közmunkások között fellelhető "sok" informatikus, pincér, pék, tetőfedő, és más hiányszakma képviselője, aki természetes nagy tömegben kulizik jelenleg is közmunkásként nyilván munkáltatóra talál. Hányan lehetnek? Hány kéz kell a megszámolásukra?

Simon úr ötletelései között ma nem jelent meg, de már szárnyra kapott korábban, hogy akik nem szakképzettek, vagy nincs megfelelő szakmájuk, azokat átképzik. Igen, jól olvasod... Nyilván "munkaügyis gyorstalpalón" . Mert attól ám kurvára megnövekednek az esélyei... Jártál már futószalag-képzésen? Fél év, 8-10 hónap, és már villanyszerelő, szociális gondozó, kárpitos, asztalos lehetsz. Ha belekezdesz, tuti hogy az leszel. Papíron. Ha szinte be sem jársz, akkor is elvégzed, mert kell a létszám. Ha szinte semmit sem tudsz, akkor is áttuszkolnak, bár még a tuszkolás is kemény kifejezés - sorfalat állva ünnepelve átengednek a frissen végzettek között. Nincs tétje, tudják ők is. Soha az életben nem fog kiderülni, hogy nem tudsz szinte semmit. Ugyanis kevés az a hülye munkáltató, akinek egy ilyen képzésen - frissen végzett "nagytudású" minden vágya. De, ha még ráadásul túlkoros is az illető, mondjuk úgy 50 feletti, akkor meg egyenes röhögő görcsöt kapnak majd, mikor frissen végzett szakmunkásunk, vagy rész szakterületes kopogtat majd az ajtajukon. Pályakezdőként.... 

Nem ártana észhez téríteni a Kormányt, amíg nem késő. Ha esetleg megszólalna végre valamelyik ilyen-olyan közmunkás szakszervezet az ügyben... Mert én még komoly kérdésben nem láttam őket megszólalni. Fizetésemelés, több szabadság - bla-bla-bla. Nem ez a lényeg...!

Nem erre kéne koncentrálni!

Mert, ha azt mondom, hogy több pénzt adjanak - pár ezerrel - vagy több szabadságot - pár nappal - azzal aláírom, hogy végül is jól van ez így, ahogy van, csak kicsit finomítsunk. 

De nem jól van. Nem jól van, mert embereket tesznek tönkre, engem Téged, és még nagyon sokunkat. Meggondolatlanul, átgondolatlanul ötletelnek, és az íróasztal mellett döntenek rólunk úgy, hogy a valós problémát még hírből sem ismerik, és úgy néz ki, nem is nagyon akarják megismerni.

Nem az a lényeg, hogy több pénz kell. Az a lényeg, hogy egy fillérrel sem kell kevesebb, mint egy átlag mezei munkavállalónak! Nem kellenek álmunkák, mert az sem az államnak, se nekünk nem jó, csak megutáltatja a munkát, nem "visszavezet". Nem kell több szabadság, hanem egyszerűen ugyanazok a jogok kellenek, mint amik mindenki másra vonatkoznak. Ennyi az egész, nem nagy durranás. 

Ma olvastam valamelyik közmunka programmal kapcsolatos cikk főcímeként, hogy a Kormány rájött, hogy elhibázott a közmunkaprogram.  Ez olyannyira elhibázott, hogy semmi másra nem volt jó, csak statisztika javításra. De ha most januárban rábólintanak a Nemzetgazdasági Minisztérum okoskáinak elmebeteg szüleményére, még a statisztika javításnak is annyi lesz, az már tuti...kozmukika.jpg

Szólj hozzá