2017. már 01.

Tojjunk mi is a fejükre? - Vége? Visszahívják? Hosszabbították? - Válaszoljon!

írta: OMari
Tojjunk mi is a fejükre? - Vége? Visszahívják? Hosszabbították? - Válaszoljon!

nullas.jpgMa már sok - eddigi - közmunkásnak nem kell dolgozni menni. Vannak, akiknek szóltak erről, másoknak pedig csak a papírok kézhezvétele után vált nyilvánvalóvá a helyzet. Aztán, persze vannak olyanok, akiket hatodikától, vagy 13-tól visszavárnak, visszahívtak, és olyanok is akadnak, akik valami "csoda" folytán folyamatosan dolgozhatnak tovább. Vagyis minden ugyanúgy megy, mint eddig.  Vagyis a Kormány megint azt csinálja, mint eddig. Vagyis  a Kormány ismét hülyére vette az embereket. Vagyis: ismét felröppentett egy hírt: "Szakmunkás vagy? Egy éve már közmunkásként kulizol? Ne is álmodj többet erről, de majd januárban meg tudsz mindent pontosan, mit döntöttünk rólad, a te dolgod, hogy türelmes légy..."  Aztán mi történt? Nagy semmi. Behúzódtak a csigaházba, és a világ minden kincséért nem dugnák ki az orrukat. Mondhatjuk azt, hogy visszavonulót fújtak.

A nyilvánvaló ok az, hogy előre nem gondolták át a hatásait a tervezetnek. Ez is megszokott. Nem elmélkedtek el rajta, hogy hirtelenjében duplájára nőne a munkanélküliség, ami nem igazán jó ómen. Meg azon sem, hogy egyes területeken országunkat a kosz enné meg, ráadásul akiket kizártak enni nem tudnának, mert az FHT semmire nem elég. Munkát meg hiába keres ott, ahol nincs. Ez már csak így van Pubikám, bár hogy is erőlteti valaki az ellenkezőjét.

Nem a munkanélküliek, és a közmunkások tehetnek arról, hogy országunkban ha új munkahely "képződik", az szinte mind támogatott, és ha jön is valami új, az valahol az osztrák határszélen elakad, és ott várja a dolgozni vágyókat. Nem a munkanélküliek és a közmunkások tehetnek arról, hogy az évek óta segélyen és közfoglalkoztatotti béren tengődőknek anyagilag nincs realitása bárhová áttelepedni, nem hogy a túlsó országrészbe, de még a szomszéd faluba költözni sem lenne keret. Sőt, sokszor buszra ülni se, egy sporttáskányi cuccal. Nem a Dunántúlt megcélozva. Ugyan már! Csak a szomszéd falu tornyát. buldogsag-vert.jpg

Jó lenne, ha  a Kormány nem mindig a kisemberben keresné a hibát. Mert a kisember sem hülye. Sokszor tönkretette már az élet, meg a nagyságos fenti politika, de gondolkodni még tud. És őt tudja legjobban, hogy számára mi a megvalósítható, és mi nem. Azért mert közmunkán dolgozik, még nem jelenti azt - hogy léhűtő. Közfoglalkoztatottak közül általában a "sárga mellényes mászkálósakra" szokták ráfogni, hogy büdös a munka, nem csinálnak semmit. Nekik ugyanúgy el kell végezniük, amit aznapra rájuk róttak. Ha nem, akkor két alkalom után búcsút intenek nekik. Nem ők tehetnek róla, hogy a munka úgy van megszervezve, ahogy... Hanem az, aki nem képes elég megrendelést begyűjteni. Arról sem ők tehetnek, hogy napi 16-20 kilométert menetelnek, és közben még viszik magukkal a szerszámokat is. Ugyan melyik, még a "WC-re is kocsival menő" kedves polgártárs mászkálna napi 20 kilométert sárga mellényben, lapáttal, vagy talicskával, szurkálóval a város, falu utcáin nyomorúságos 2500 Ft-ért. 

Hát, nekik sem boldogság, és nem dicsőség! Ők is szívesebben kuliznának egy átlagos magyar irodai munkahelyen, ahol kávézással és újságolvasással, valamint élménybeszámolóval kezdődik a nap. De egy ipari üzemet is szívesen bevállalnának, mert a megalázástól minden jobb.

Úgyhogy tessék őket ember számba venni, mert semmivel sem jobbak, és semmivel sem rosszabbak, mint mások. Lehet, hogy eltoltak valamit az életben, kisebb, vagy nagyobb dolgot, de nem lehet tudni, hogy a kétkedőknek ez mikor adatik.... És még a Kormányból is kerülhet valaki lejjebb...

Szólj hozzá

szegénység közmunka