2017. ápr 28.

Víz alatt

írta: OMari
Víz alatt

Van egy hatszáz lelket számláló község Borsodban, a Sajó és a Bán-patak találkozásánál fekszik, úgy hívják Vadna. Nevének eredete is ezzel magyarázható, a szláv víz - voda szóból ered. A környékbeliek dolgos emberek, régen a bányákban, és a barcikai hőerőműben dolgoztak, ezek a lehetőségek azonban mára teljesen megszűntek. A környéken egy-két vállalkozót eltekintve semmiféle munkahely nincs, csak közmunka. Így aztán nem lehet azt mondani, hogy igazán gazdag a község. Lakói meg még kevésbé. Az idegenforgalom ugyan bontogatja szárnyait, de sajnos csak kevés embernek adhat stabil jövedelmet.

Mindenkor könnyű elszegényedni, ám ha munkalehetőség nincs, és az egészség is "bajos" - aztán még gyerek is van, akkor a lecsúszás egyszerű. Ilyenkor elkelne a segítség, de hát kitől? 

Egy szinte átlagos élethelyzet a környékről: Egészségkárosodott, vérszegény, lábszárfekélyes asszony, aki segítségre szorul,  szívproblémákkal küzdő, inzulinos cukorbeteg /napi 55 egység inzulin/ közmunkás férj,aki betegségéből adódóan sokszor kerül táppénzre, és persze a  két gyermek. Az egyik még középiskolás, a másik most vesztette el munkahelyét.. Eddig az ő keresete pótolt az élelembe, ha ez nem lett volna, akkor már éhen haltak volna. Hogy ez után mi lesz, az a jövő zenéje, mindenképp kell munkahely, másképp teljesen földönfutóvá lesznek. . Szegények - nem kell mondani -  még a templom egerénél is szegényebbek.szobabelso.jpg

A rezsit rendben fizetik, ami csak magában több mint harmincezer - így van a lakásban víz, villany, gáz. A fűtésre már jóval kevesebb jut, a tél kikészítette őket, egy hónapban volt, hogy elment két köbméter fa is, mára már egyszerűen nem tudják kihozni jövedelmükből. Nincs még fűtés nélküli jó idő, kellemetlenek az éjszakák a fűtetlen házban. 

Egy napi élelemre 1200 Ft megy el, négy emberre elosztva, se több, se kevesebb. Ebből csak vegetálni lehet. Már jó ideje főzni sem főznek, kenyéren, és nagyon olcsó felvágotton élnek. 

Jelenleg a  közgyógyellátást kapják, még ingyenes a gyógyszer - ám júniustól, illetve szeptembertől már ez sem lesz, mert 1000 Ft-al meghaladja a jövedelmük az "alapot". 

Miért ilyen kevés a pénz? Mint oly sok családnál, a bank tartja a markát, minden hónapban 25 ezerért. az asszony jövedelmének ez nagyjából a felét teszi ki. Persze ez nem nagy pénz, sok ember elneveti rajta magát, de vannak akiknél egy ekkora összeg hiánya, kiesése már a teljes csődöt jelenti. Hát - ők azok...

A házacska ugyan áll, de nagyon rossz állapotban van, toldozgatni-foldozgatni kellene, amire szintén nincs pénz. Kívül-belül felférne a felújítás. És valamiféle csoda, amely kilábalást ígér a jelenlegi helyzetből... Amiben persze - mint minden bajbajutottnál - az ő kezük is benne van, de attól még egy mentőövet lehetne dobni nekik...szobabelso0.jpg

Szólj hozzá

hitel szegénység nyomor vadna