2017. feb 05.

Fesztelenül, esztelenül...átvágnak a palánkon

írta: OMari
Fesztelenül, esztelenül...átvágnak a palánkon

Rágódok egy régi híren, amire még a mai napig nincs válasz, pontosabban megerősítés, vagy stornózás, melyet még Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium főokoskája közmunka ügyben dugott az emberek orra alá jó egy hónappal ezelőtt. Kifejtette azt, ami miatt már egy ideje zireg-zörög a haraszt. A legújabb ötletelést, ami már nem is olyan ötletelés, hisz elvileg januárban tárgyalta is a Kormány, csak még mi, a nép nem tudjuk a döntést - miszerint ha voltál olyan balf@sz, és három éven belül egy teljes évig közfoglalkoztatotti státuszban dolgoztál, továbbiakban nem szívhatod az állam pénzét, bedobnak a munkaerőpiacra, ha beledöglesz is. Hisz - szerintük a 250 ezres közmunkás hadból simán bedugható a 130-ezres munkaerőpiaci foglalkoztatotti hiány. Ha netán még szakmai végzettséged is van, ez után nem kótyavetyélheted el a közfoglalkoztatás grádicsain, majd ők megoldják a problémádat, majd ők kiközvetítenek... Ja. Teli vannak önbizalommal. Nem úgy, mint én... Hát, ha azt mondják, hogy majd megmutatják, meg hogy elhelyeznek... Hát, tán csak tudják, hogy mit ígérnek... Vagy nem?

Hát, én azt mondom - NEM... Ezek már megint nem tudják, milyen trutyiba nyúltak bele.224316_novemberi_kozgyules.jpg Valamelyik főokos megint ott ült íróasztalára könyökölve, megszokott kávéja felett, unalmában kavargatja-kavargatja,nyalogatja a kanalat, szeme a messzibe réved, néha még innen is elkalandozik, és bámul a három légypiszokra a Főnök fotója mellett,orbi.jpg s közben azon elmélkedik, hogy milyen ötlettel álljon elé a Nagyfőnöknek, mert hisz ráparancsolt, találjon ki valami kibúvót, amit be lehet adni a népnek, hisz most 2017 van, nem soká nyakunkon a 2020, onnantól kezdve meg egy árva garas sem lesz a közfoglalkoztatásra, jobb, ha az emberek minél gyorsabban menekülnek, nem árt útilaput kötni a talpakra. Na de, nem lehet ezt csak így simán beadni, a Kormány nem maradhat sáros az ügyben, ezért hát úgy kell beállítani, hogy itt egyedül maga a program, és persze az abban részt vevők a hibásak, mert nem hallgatnak az idő szavára, nem mennek oda, ahol munka van, pedig hát a mobilitásban van a jövő. 

Vagyunk vagy 5-600 ezren /230 ezer közmunkás, ugyanannyi munkanélküli, meg százezer ellátatlan/ a kb. 130 ezer munkahelyre, ami miatt szélnek eresztik a közmunkás had úgy 90 %-át. Vagyis ez azt jelenti, hogyha minden közmunkás jobb belátásra tér, és rohan felvenni a munkát az ország másik szegletébe, akkor is ott lesz plusz kb. százezer új munkanélküli, ami bizony nem fogja fényezni az ország statisztikáját. De hát ez mellékes persze, majd erre is kitalálnak valamit. Mint mindig.

Igazság szerint nem vagyok meggyőződve, hogy a mostani állásajánlatoknál kifejezetten az évek óta közmunkásként dolgozó, jó ötvenes korosztályra gondoltak, akik évek óta nem dolgoztak szakmájukban,így azok elavultak, és igazság szerint bármikor lerobbanhatnak egészségileg. 

Fantáziálok egy cseppet...Olyanom is van. Mi lesz akkor, ha tényleg behozzák, megvalósítják ezt az ötletet? Vegyünk alapul egy kisközséget. Sehol egy munkahely, sehol egy nagyobb vállalkozás...A legközelebbi város 10 km-re van, ám ott sincs munka, hisz a helyi lakosok, meg a környező települések lakói ötször annyi helyet is betöltenének, mint amennyi van. Egyetlen lehetőség eddig a közmunka volt, a lakosság tetemes hányada, a közfoglalkoztatási programban keresi meg a talpon, és életben maradáshoz elengedhetetlen tízezreit.ko29.jpg Na, ez a világ elmúlik Angyalom! Innentől kezdve Tóth Pisti három éven belül csak egy évet kulizhat közrabszolgaként...Ezek után az eddigi közmunkások 90 %-a segélyre lesz ítélve, már ameddig azt is kaphat, hisz pont a FIDESZ hozta be évekkel ezelőtt, hogy segély csak annak jár, akinek nem a szája, hanem a keze jár. Vagyis egy éven belül fel tud mutatni foglalkoztatásban eltöltött 30 napot. 

Persze ott a lehetőség, a közhasznú tevékenység, úgy is meg lehet szerezni a szükséges időt a segélyhez, csakhogy ez egy kis faluban utópia. Helyileg ilyen nincs, buszra ülni, fizetni az útiköltséget, meg még "ingyér" dolgozni is, na, ez egy segélyen élőnél nem megy...

Ez a probléma emberi oldala. Hogy nem foglalkozik vele a Kormány, azt már megszokhattuk. Fogalmuk sincs, hogy mi történik oda lent, azt hiszik, mindenütt olyan rózsás a helyzet, mint a II., meg a XII. kerületben. Hisz, onnan ötletelnek.

Milyen munkákat végeznek jelenleg a közfoglalkoztatottak? Ők az utcai takarítók, aztán az intézmények jó részében is ők tevékenykednek, aztán gátőrködéstől kezdve a házi betegápolón át, egészen az erdészeti, mezőgazdasági munkásig ott vannak. Jelen pillanatban sem a munkások, sem azok foglalkoztatói nem tudják, mi fog történni márciusban. Hogy lesz ember a munkára, és ha lesz is, ugyan milyen? Mert azért ne ámítsuk magunkat, egy iskolai végzettség nélküli, aki eddig még igazából a közfoglalkoztatásnak sem kellett, vagy az emberkének nem kellett a közfoglalkoztatás - most hirtelen bekerül egy munkahelyre, oda, amije még életében talán nem is volt, és elkezd tevékenykedni azon a szinten, és olyan minőségben, ahogy otthon szokott - no, abból aztán érdekes dolgok fognak kisülni. Pont azokat akarják kizárni a közmunka programból, akik legalább minőségi munkára voltak képesek, akik tudták, mi a munka, és hogy kell megállni a helyüket egy munkahelyen. 

Innentől a közmunkaprogram - ha lesz - még színvonaltalanabb lesz, mint ahogy manapság a köztudatban él. Ez bizony tuti...

Ahol eddig ezek az emberek dolgoztak, azoknak a munkáltatóknak - elvileg - nincs pénze, kerete, státusza normál foglalkoztatottat felvenni. Ha nem lesz közmunkása, vagy pedig csak gyatra, akkor bizony nem kell országunkban közmunkás sztrájknak lennie ahhoz, hogy totál a szemétbe fulladjunk...Az iskolákban, óvodákban majd a tanárok, pedagógusok takarítanak, vagy netán a gyerekek, az erdészetek az ültetéseket, gyomtalanítást, kapálást majd netán a Kormány embereivel végeztetik, vagy innentől nem lesznek erdőgazdaságok? Vagy mégis hogy gondolják? A csatornák partját pedig majd - mondjuk kecskékkel legeltetik le, mert hogy a közmunkások már nem lesznek ott kaszálni, az biztos.

Miért nem inkább a gonddal küszködő munkáltatókat támogatják, hogy a nekik megfelelő emberkét, akinek munkájával meg vannak elégedve - alkalmazhassák rendes, mezei munkavállalóként? Nem közmunkásként? Miért nem erre költik, költötték a közfoglalkoztatásra szánt sok-sok milliárdot? Túl egyszerű lett volna a megoldás? Még a végén valóban emelkedett volna a foglalkoztatottak száma? Miért nem lett volna ez jó a Kormánynak, mi volt az akadály?

Pedig, nem nehéz lepörgetni, hogy ezzel a megoldással javulna a statisztika, több lenne valóban a pénze az embereknek, többet költenének, több adó folyna be, jobb lenne a közhangulat. 

Ugyanebben a helyzetben vannak a szakmai végzettségűek. A közmunkások idősebb korosztálya több szakmával rendelkezik, de mivel már évek óta közfoglalkoztatott, azok elavult szakmával rendelkeznek. Nem lesz munkáltató, aki tárt karokkal várja őket. Nem gond, ötletelnek ott fenn, majd elküldjük tanfolyamra őket. Mert hát országunk arról híres pont, hogy kifejezetten 50 feletti, pályakezdő szakmunkásokat keresik tömegével. Ugye-ugye?

Így aztán ha ott van már a lezárt fiókban a döntés, megvalósítandó okoska légypiszok bámulása közepette ötletelt marhaságait, jobb, ha eldobják a kulcsot,elvesztik, vagy széttépik a paksamétát, netán papírhajókat, repülőket hajtogatnak belőle, és kidobálják jó messzire az ablakon -  aztán meg buzgón nekifognak egy átgondoltabb terv kigondolásához. papirhajo-1140x640.jpgJót tennének ezzel mindenkinek. Az országnak, a Kormánynak, a közmunkásoknak, és a munkáltatóknak egyaránt!

Jó reggelt Magyarország! Jó reggelt MAGYAROK!

Szólj hozzá

fidesz közmunka szakmunkás 3 év maximalizálás