2017. feb 04.

Csútból Felcsút - a robbanás kilenc pillanata

írta: OMari
Csútból Felcsút - a robbanás kilenc pillanata

Felcsút a Mezőföld északkeleti részén, a Váli-víz jobb partján fekszik. Nevét a Csút személynévből származtatják.A rendszerváltás után, de főleg 2000 után hatalmas, robbanás szerű  fejlődésnek indult. Közművei, intézményei megújultak. 2000 őszén - az első Orbán-kormány regnálása idején - átadták a sportcsarnokot is. Történtek gazdasági életében megmagyarázhatatlan változások, hirtelen növekedések. Ilyen eset például, hogy az egy főre eső havi jövedelem alapján 2008-ban még országos szinten 336.helyezett község 2009-re az első helyre verekszi fel magát.  Ez időben még csak valószínűsítik, hogy néhány nagy adózó vállalkozó emeli a jövedelmi szintet ilyen jelentősen. A Heti Válasz akkori oknyomozó írása szerint egy - a magyar állam által kifizetett több milliárdos - kártérítés áll a háttérben.

A 80-as évekig vasútvonallal rendelkezett, majd 2015-ben Vág-völgyi Kisvasút néven kisvasút létesült, 2016 tavaszán adták át, mely jelen pillanatban is az Alcsúti Arborétum, és a Puskás Ferenc Labdarugó Akadémia között közlekedik. 

Magyarország lakosságának egyötöde 2000 fő alatti településen él, ezek közül a települések közül egyetlennek sikerült "kiharcolnia" milliárdos fejlesztéseket magának, ez az egyetlen település pedig nem más, mint Felcsút. Ez a falu is első pillantásra talán olyan is lehetne, mint többi környékbeli társa, egy nagy, hosszú utcából áll. Felcsút azért mégis csak különbözik társaitól, több fontos ember él itt. Sokszor tartózkodik  a településen Orbán Viktor miniszterelnök, aki annak idején - gyerekként - Felcsúton nevelkedett, és felnőve földeket, és házakat vásárolt a faluban. Bár ezek egy részét felesége nevén jegyzik.

 

                                                                                                                    Aztán itt él Mészáros Lőrinc, aki egyszerű gázszerelőként kezdte, vállalkozása még a kétezres évek vége fele veszteséges volt, majd hirtelen jött a változás, mára az ország - becsült vagyona alapján - 36. leggazdagabb emberévé vált. Ráadásul a befolyása sem semmi, ezen a listán a 10. jelenleg.

Ő a falu polgármestere is. A háttérben folyó nagy harcok árán került a posztra. 

A 2000-es évek végén ő építi Lévai Anikó felcsúti házát. De ezen kívül még semmi jelentőséggel nem bír. Az akadémia körül is bábáskodik, de ez időben ez megszokott a helyi vállalkozók körében. Utalnak jelek arra, hogy mindenen és mindenkin átgázoltak, akik útjukba került. Molnár Csaba, helyi vállalkozó, Varga Györgyvarga_gyorgy.jpg előző polgármester - mindketten az akadémia által kinézett terület áldozatai. Képletesen természetesen. Váradi András juhász,varadi.jpg az LMP színeiben indult polgármesterjelölt a választás éjszakáján szenved halálos balesetet. Az ügy a mai napig borzolja a kedélyeket.

Váradi Andrásnak nagy nyilvánosságot kapott konfliktusa adódott annak idején Mészáros Lőrinccel, mezőgazdasági nagyvállalkozóval. Miután Mészáros megvette azt a területet, ahol addig Váradi juhász tevékenységét folytatta, őt ellehetetlenítette. Váradi szerint Mészáros a földterületet valójában nem magának vásárolta. Még az ügyletek idején Orbán Viktor is megállt kocsijával a később megvásárolt területnél. Állítása szerint mind Mészáros, mind a másik Orbán-haver Flier János is zaklatta őt. Végül a választások éjszakáján plakátragaszt ás közben érte a baleset, melyet bűncselekmény hiányában a rendőrség lezárt, de pont napjainkban - a család kérésére - indították újra a vizsgálatot.

De hogy is történt ez az egész? Mi volt a sorrend? hogy épül egymásra, szépen az alapoktól? Aki nem akar hosszan olvasgatni /Ferenczi Krisztina: Szüret, Narancsbőr/ hallgassa meg ezt a hangfelvételt! Egy logikusan, hibátlanul megtervezett fejlődési folyamat részesei vagyunk. Nézőként...

A falu igazi fejlődése 2006-ban kezdődött

6,5 hektáron, 1 fedett, 11 nyitott pályán, bekamerázott tesztpályán folyt az akadémiai "oktatás". Csak ez utóbbi 85 millió forintot emésztett fel. Épült szakmai, orvosi központ, bentlakásos kollégium, étterem, konyha, kommunikációs osztály, körtárgyaló - ez már egy új épületszárnyban. Ekkor épült meg az új focikollégium is. 2009-ben átadták az új Sport hotelt is, 18 szobával, 38 férőhellyel várja a látogatókat. Mellékes momentum, - mintha a Mészáros név a vezetőség körében itt is felbukkanna.

2012-es tanévre felépült az új középiskola is, ehhez az EMMI 500 millió forinttal járult hozzá.Ez egyetemi szintű hozzájárulás... Tangazdaság, sertéstelep, tehenészet...

Ez után jött az igazi robbanás, stadion, mégpedig 3500 férőhelyes! épül az 1800 lelkes községben.

A stadion állami pénzből, adópénzből épült, /TAO/

rendkívül magas bekerülési költséggel.Mégpedig a régi centerpálya helyén.Ehhez persze el kellett bontani a régi pályákat, fel kellett szedni a hazánkban egyedülálló FIFA két csillagos füvet, és el kellett bontani és szállítani a bekamerázott tesztpályát is.

Utána jött a kisvasút, ezt az építkezést a kormány kiemelt projekt-ként kezelte. Ezt maximum az indokolta, hogy Felcsút fejlődése Orbán Viktor szíve ügye. Az azóta megépült kisvasút kihasználatlanul üzemel.

A tervezett - napi több mint 2000-es- utazóközönségnek csupán apró töredékével büszkélkedhetnek. 

Felújították az óvodát, az orvosi rendelőt, a régi vasútállomást pedig fogadóvá alakították át.

Saját reptér, csónakázó tó, kisvasút bővítése, faluház bővítés, új szálloda, ismét sportcsarnok, mert miért ne... Mi kell még? Bicikliút? Nem gond, az is lesz. Nem is akármennyiből...!

No persze... Majd kifelejtettem Mészáros Lőrinc kalandpályáját, úgy rémlik - teljesen véletlenül - természetvédelmi övezetben "keletkezett". De az már csak hab  a tortán...k

Ha ezek után sárgulsz az irigységtől, ne tedd! Egyszerű a megoldás! Te is részese lehetsz ennek a sikernek. Csupán egyetlen teendőd van. Költözz Felcsútra! Ezzel két legyet üthetsz egy csapásra.

1. Fontos emberek közelében lehetsz.

2. Nyugdíjas korodra a leggazdagabb magyarok között találhatod magad. Legalábbis a leggazdagabb nyugdíjasok között. Nem hiszed? Akkor nézd ezt meg! :)

 

 

 

 

Szólj hozzá

Orbán Felcsút Mészáros Váradi