2017. jan 17.

Beleszédülsz, beledögölhetsz, akkor is senki vagy

írta: OMari
Beleszédülsz, beledögölhetsz, akkor is senki vagy

Azt mondod, hogy a közmelósok egész nap csak henyélnek?

Nem is érdemelnek meg több pénzt, jobb ha csöndben maradnak?

Álmodban. 

Az alap probléma nem ez. Mert ha nem végeznék el, amit kiosztottak rájuk, akkor előbb-utóbb onnan is röpülnének. A közmunkás "állás" kevés pénzből nagy statisztika javítás, Mint ahogy a köztudatban élő csak látszat, annak megszervezése  is fillére pontosan annyit ér. Úgyhogy, ha ténfergő, vagy álló, üldögélő közmunkást látsz, először azon törd a fejed, hogy a munkáltatójuk, alkalmazójuk miért végez szar munkát, folytat látszattevékenységet...  

Persze, az is ott van a pakliban -  úgy gondolják, ennyi pénzért embertelenség lenne még jobban kicsavarni őket.

De hogy megnyugodjanak a kedélyek, azé is, aki lusta, láblógatós, ingyenélő, szemét, nyerészkedő embernek tartja a munkanélkülit - az én drága Kormányom kitalálta ezt a fene jó intézményi, és termelőüzemi, erdészeti, mezőgazdasági közmunkát. Hogy szakadjon rájuk az ég!

Nem volt még kiszipolyozva a nép, a szegény melós,   tapossunk rajta még egyet!

Egy hónapja dolgozom egy észak-magyarországi általános iskolában - közmunkás takarítóként. Mivel olcsó megoldás, hogyne kapnának a munkáltatók a kisegítő dolgozók közfoglalkoztatottra cserélésén. Nálunk jelenleg 12 takarító - épület, udvar - jellegű státusz van, ebből 8 közmunkással van betöltve!

Az alkalmazott jelenleg 87-107 ezerért dolgozik nettóban, míg Te közfoglalkoztatottként 54-ért!!! Ugyanazon a területen, ugyanazt a munkát, ugyanolyan minőségben... A kegyes alamizsnáért kiköpve a tüdődet. Mert hajtani kell ám rendesen, hogy meg legyen a területed.

Az a bevett szokás, hogy egy szintért teljes egészében Te felelsz. Nincs ebben semmi, általános a helyzet, csak - nem mindegy mekkora egy szint, milyen a felszerelésed, milyen állapotban vannak a szerszámaid, van e váltód, vagy az egész napi koszt te vakarod össze.  Van-e elég szemeteszsákod,tisztítószered, vagy még azzal is játszani kell, hogy takarékoskodhass a Cégnek. Esetleg pótold saját pénzből időlegesen, ha elfogyik az apanázs...

A napod azzal kezdődik, hogy feltöltöd szerekkel, és vízzel a kocsit, felveszed az otthonról hozott gumikesztyűt - merthogy olyat nem kapsz, minek?, elvégre csak a szemeteskukákban kotorászol, a kukás zsák drága az pár darab jár, gumikesztyű még drágább - az emberek egészsége olcsóbb. Megbetegszik, táppénzre kerül az emberke, nem gond, majd jön helyette másik.

Mindenhol más a helyzet, nálunk egy szinten 12 tanterem van, és 6 WC, mosdó. Ehhez tartozik még egy kb. 50 méteres folyosó, és egy két és fél szintes lépcsőház. Csak délutános takarító van, aki 2-től 10-ig dolgozik. Persze délutáni pótlék nincs.

Rajtad áll, hol kezded a takarítást, meg persze azon, hogy hol találsz szabad termet. Mert a kutya nem jelzi, semmiféle beosztás nincs, amit a kezedbe adnának, hogy mikortól melyik terem szabad. Minek? Majd rájön az Istenadta.. Ha meg nem, akkor kívül tágasabb. Úgyhogy ahol épp befejeződött a tanítás, nincs szakkör, korrepetálás, lecsapsz a helyiségre, és megpróbálod kikupálni minél gyorsabban. Aztán rázárod az ajtót, és mész a következőbe. De ha peched van, bemegy egy tanár néhány gyerekkel ismét, és már kezdheted is elölről az egészet...

Benyitsz a terembe, lemosod a táblát csíkmentesre, ami azt jelenti legalább háromszor,nehogy már  tanárnak, vagy az itenadta kölöknek kelljen összepiszkítania kecses kacsóját. Összeszeded - amennyire lehet a krétaport - aztán röptében felrakod a székeket a padokra. Termenként kb. harmincat. Ha csak tíz termet számítasz, akkor is háromszáz szék...

Kiszeded a szemetet, ételmaradékot,taknyos papírzsebkendőt, paprika, uborkadarabokat, kolbászkarikákat a padok belsejéből, majd bezárod a nyitva felejtett ablakokat, ami úgy kb. az összes, aztán elkezded összeseperni a szemetet. Ott aztán chips-moszadéktól a miszligbe tépdesett papírfecniig minden megtalálható. Közben emlegeted annak édes szülőanyját, amelyik gyerkőc ennyire feldolgozta a papírhulladékát. Mert a kopott partvisodba beletapad, belakapaszkodik a ficni-facni szemét, és amennyit előre haladsz a sepréssel, annyit hátra a következő húzásnál. Ha ez végül mégis csak ok, utána jöhet a felmosás. Az átlag 40-50 négyzetméteres termek felnyalása azért egy kis időt igénybe vesz. Ha nem félsz, hogy lemaradsz a munkáddal - nem árt kimosni a kézmosót -  padok állványzata, vagy más portörlés csak nagy ritkán jöhet szóba, egyszerűen nincs rá idő. Egyik teremből szaladsz a másikba, nem ám sorrendben, hanem ahol épp szabad területet találsz. Aztán jönnek a mosdók, közben a lépcsőházat nem árt már előre felseperni, végig a három emeletet, majd felmosod, és végül jöhet az ötven méteres folyosó. Kétszer, vagy akár háromszor is, ha hó, latyak van, mivel az iskola padozata linóleumos, a sós hólé rajta fehér vastag bevonatot képez, egy felmosással csak csíkokat produkálsz... :)

Most én vagyok hülye, hogy úgy gondolom - ennyi munka kész csoda, ha belefér normálisan elvégezve 8 órába? Normálisan mondom, mert én igényes vagyok a munkámra. Igaz, hogy szar pénzt kapok érte, de nekem nincs pofám trehány munkát kiadni a kezem közül, még ilyen indokkal sem.

Persze attól még igaz, ami igaz, a Kormány a kihasználás mesterfokára lépett ezzel a fajta közmunka programmal.

Merő, tiszta boldogság, hogy úgy  kell végezni teljes embert igénylő feladatot, munkát, hogy tudod előre - amit megkeresel csak a vegetáláshoz elég? Hogy míg ott dolgozol, se időd, se energiád nem marad normális munkahely keresésére? Sőt már abban is kételkedsz, hogy Neked, valaha lesz még emberi munkád?

Kurvára elegem van, mert nem elég a földbe döngölés, de vannak olyan nagyképű emberek szép hazánkban, akik a magas lóról csak az orrukig látnak, akik játsszák az agyukat - örülni kell, hogy egyáltalán ilyen munka is van. Hogy legalább ad a Kormány munkát. Meg hogy nem lustálkodni kell, hanem dolgozni, akkor nem lesz ok nyavalygásra. Hát adjon az édes drága jó anyja fiának ennyi munkát, semmibe nézve, ennyi bérért - éhbérért. Akkor majd megtudja, hogy milyen a magyar igazság.

Nekem ne játssza senki a megmentőt. Ok. Több a közmunkás bér, mint a segély. De ettől még nincs felmentés...

Ezzel nekem ne verje egyik túlokos se a mellét.

Mi meg szegények, közmunkások, munkanélküliek fogjunk már végre össze!

Dolgozzon le egy napot időre, pontosan, szépen, olyan felszereltséggel, eszközökkel amilyen akár a miénk is, és ha nem sikerül teljesítenie, akkor adják oda neki a közmunkás minimálbért élete végéig! Még dolgoznia se kelljen érte. Ne mondják, hogy kicsinyes vagyok. Egy hónap nem kéne hozzá - éhendögölne.

 

Ideje lenne végre megmutatnunk, hogy mennyien vagyunk, hogy vannak önálló elképzelésink, és hogy átlátunk a szitán, nem lehet bennünket könnyen átjátszani, megvezetni! 

Követeljünk jogokat magunknak! Semmi kivételezést ! Csak annyi jogot, mint ami minden magyar embert megillet - rajtunk kívül!

Egyenlő munkáért - egyenlő bért!

Intézményi, vagy termelő szektorban végzett közmunkánál a közvetlen munkáltatónak kötelessége legyen kiegészíteni a közfoglalkoztatotti bért legalább az aktuális minimálbér színvonalára! Ne az ingyen munkást, a jobbágyot lássák bennünk!

Nem siránkozni, és sajnálkozni kell, hanem szétkürtölni az egész világnak - hogy tesznek tönkre több tízezer embert éhbérért dolgoztatva - az állam érdekében, állami pénzen! /Ami valójában UNIÓS/

 

Szólj hozzá