2017. jan 11.

Én is Mészáros vagyok

írta: OMari
Én is Mészáros vagyok

Azt kérded, mi a baj a közmunkaprogrammal? 

Az, hogy van. De ha már van, akkor meg hogy úgy működik - ahogy.
Ennek így semmi értelme.
Ahelyett, hogy munkahelyteremtésbe fogtatok volna, olcsó munkaerő kiközvetítésébe kezdtetek. Azokra a helyekre, ami eddig is meg volt. 
Mert nem az a helyzet, hogy figyelj már Pista, ide még kellene pár ember, mert az új katyvaszteregető három ember felvételét teszi szükségessé... Nem ám. Hanem - küldjük el a Janit, a Pistit, meg a Nyakiglábot, aztán ha visszajönnek, akkor dolgozhatnak tovább közmunkásként, de ha nem,, az sem veszett fejsze nyele, állandóan dörömbölnek az ajtón, lehet válogatni helyettük. A katyvaszteregetőre meg nem kell külön ember. Ott van a Kicsi, a Samu, meg a Pupos, az ő munkájuk úgyis olyan álldogálós, az a kis plusz fel sem tűnik nekik. Mi a fenének vennénk fel új embert. Az adó, a járulékok... Aztán csak nézünk körbe magunkon. Had vetkőzzön csak a Kormány. Ezek meg örülnek, ha dolgozhatnak. Én a múltkor úgy hirdettem meg a targoncás állást, hogy raktáros, udvaros, új tipusu targoncás és B-kategóriás vizsgával. Nekem ne álldogáljon karba tett kézzel súlyos perceken keresztül a munkásom. Dolgozzon meg a pénzéért. A szocializmus ideje lejárt. Kapitalizmus van apám...Kemény kapitalizmus....
Szerinted nem ez megy mindenütt? 
Baj van ezzel a közmunkával minden téren. Levettétek a szabadságot. Miért számítunk 60 %-os embernek? 60 % bér, 60 % szabadság...És még csodálkoztok, ha a munka is annyi? Persze, nem mindenütt.
Mert ha elmész egy intézménybe, vagy iparba dolgozni közmunkásként, ott nem 50, vagy 75 %-os munkát követel meg tőled a főnök, hanem lehetőleg 110 %-osat. De olyat biztos, mint egy mezei alkalmazotté.
Hol van  az egyenlő munkáért egyenlő bért? 
Hisz az minden embernek jár, járna...
Ha nekem közmunkásként nem,akkor bizony  le kell vonnom a következtetést: ezek szerint én nem számítok embernek. Vagy - magyar embernek. Jól értelmezem? 
Még a normál minimálbérből sem lehet megélni, mert vagy számlát fizetsz, vagy eszel. Olyan úri hóbortokra, hogy gyógyszer, gyümölcs, ruha, netán szórakozás már nem is telik, amúgy már szinte igényed sincs rá, mert magadat is beskatulyáztad. Te egy szegény, csóró vagy, örülnöd kell, hogy egyáltalán ennyire is telik. 
Az én fizetésem viszont közmunkásként még a béka segge alatt lévő szúnyog hátsójától is lentebb van. Ebből aztán vagy laksz, de nyomorúságosan, vagy óvatosan eszegetsz... A kettő flanc együtt nem megy...

Kellemes egy érzés úgy dolgozni, hogy tudod, mindenki más körülötted harminccal többet tesz le az asztalra.  Ugyanazt a munkát,ugyanolyan minőségben, csak ő másfélszer több lóvéért  csinálja. Felemelő. Nemde? És ez még csak hagyján is, mert ha üzemben, vagy intézményben kulizol -  legalább értelmes munkát végzel.
Viszont ha kiküldenek utcát takarítani, már bajosabb a helyzet. 10-15 fős csapatokban kutyagolsz, kezedben a szurkáló, vagy lapát, esetleg tolod a talicskát, és mindig van a csapatban 1-2 ember, aki még menni is alig bír, de persze közmunkásnak alkalmas akkor is, ha pár hónapja agyvérzésen esett át, vagy stabil inzulinus üszkösödő lábakkal, s míg kiérsz a napi kiadott terepre eltelik  fél nap. Aztán egy csomóban elkezdtek kapirgálni, sepregetni, felszurkálni a csikket, hogy mégis csináljatok valamit. Mert nem úgy megy ám, hogy ami szemetet, koszt látsz a terepen, azt takaríthatod is saját szakálladra... Nem ám... Amit kiadtak aznapra. Ha azt mondják, hogy az útpadkánál sepregetsz 3 km-en keresztül, akkor azt csinálod egész nap. Ha mellette félméterenként 100 papírzsepi virít, vagy falevél garmadával, akkor is ott hagyod, mert az nem volt kiadva. Ugyanis van vagy 5 darab szemetes zsákod /a csoportnak/, aztán kifújt. Így aztán takarékoskodni kell vele, no meg a munkavezetőd is rád mordul, ha a kiosztott tevékenységtől elkalandozol.
Láttál már munkavezetőt, nem? Fel lehet ismerni messziről. Mellény nélkül, zsebre dugott kézzel álldogál az emberek mellett. Beszélget, nézelődik, telefonál, sétálgat, és rendre okoskodik. Ez a munkája... 
Vannak ezek a minimum tíz fős csoportok. Azt a munkát, amit egész napra kiadnak - nem akarok szemét lenni - de két ember nyugisan szépen, komótosan elvégezhetné.  Persze, mondhatjuk, hogy mégis mit várnak?amilyen a fizetség, olyan a munka intenzitása is. Na ja...De nem lett volna  mégis gazdaságosabb, ha annyi embert vettetek volna  fel közfoglalkoztatottnak, ahánynak normálisan munkát is tudtatok volna adni? - akkor már  természetesen nem harminccal kevesebb bérért?
Felszabadult volna csapatonként 8 ember közmunkásbére. 
Te! Mi lett volna, ha ezt munkahely teremtésre fordítottátok volna? Gondolkoztál már rajta hol tartanánk, ha 6 év alatt a 80 százalék közmunkabér és bérköltség mind új munkahelyek teremtésére  ment volna? Nem statisztikajavításra? 
Belegondolni is remegtető, hány kisvállalkozást lehetett volna ennyi pénzből beindítani, vagy fejleszteni. 
Mennyi pénzt szórtok el a vizes vb-re, az olimpiára, meg a többi nagyzási hóbortra?
Szép egy reklám lesz az országnak, ha majd a rendezvények idején sánta, járókeretes, sárga mellényes emberek kóricálnak a városban, és kapirgálják össze a turisták által szertehagyott szemetet... Vagy addigra eldugjátok őket...?

Szólj hozzá