2017. feb 22.

Tojnak Rád magasról...

írta: OMari
Tojnak Rád magasról...

szam.jpg

Öt nap van még hátra a közmunka programból.      5 munkanap.

Vetted észre? Senki nem tud semmit.Nekik nem szóltak, nem hallottak semmit, leadták az igényt, de még nem válaszoltak... És olyan is van a történetben, aki ígérete ellenére nem mond semmit. A szakszervezet, szakszervezetek meg hallgatnak, mintha csak nem is lennének... Ez, persze eddig sem volt  egy különlegesség, közmunkásként az ember megszokja, hogy minden fontosabb nála, na de az idei év még így is kilóg a sorból. Ha mérnék az állampolgárok "idegfeszültség szintjét" /jó pocsék szó/ és rétegenként összehasonlítanák egymással, jelen pillanatban  a közfoglalkoztatotti csoport biztos, hogy lekörözné ezen a téren a többit. Hónapok óta bizonytalanságban tartanak bennünket. Nem mondanak semmit. Sem pro, sem kontra. Pedig, amíg az ember le nem zár egy problémát, addig sokkal nehezebb új dolgokba kezdeni. Nem én találtam ki, ezt az élet írja.

Decemberben felröppent a hír, hogy ez év márciusától nem lehet közmunkás az, akinek van szakmai végzettsége, valamint három éven belül csak egy évet tölthet az ember a közfoglalkoztatásban.Ekkor még arról beszéltek, hogy a Kormány a javaslatokat januárban tárgyalja, végleges döntés akkor születik, és erről tájékoztatják a közvéleményt. Január utolsó napja is elmúlt 22 nappal, de sehol semmi. Csend és halál az úr.

Más években sem volt ez - látszatra - másképp, csakhogy akkor nem voltak a levegőben ekkora változások. Nagy valószínűséggel megint az történt, amihez már sajnos hozzászokhattunk, hogy előbb járt a száj, mint ahogy gondolkodott az agy. Ha azt vesszük, mi még jobban is jártunk, mint az egészségkárosodottak, akiket most egy szimpla tollvonással kiraknak, kiraktak a rendszerből, - mivel nem tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon - így már foglalkoztatást helyettesítő támogatásra sem jogosultak. Esetükben nem először a száj járt, hanem a kéz. És csak utána az agy. Most meg mi van? Legyenek türelemmel. Legyen türelemmel az az ember, akinek eddig is minimális bevétele volt, épp, hogy saját maga szimpla, élelemmel való ellátására futotta a bevételéből. Várjon nyugodtan addig, míg a Kormány kitalálja, hogy hogyan is tovább. És még ezek után bízzon is benne, hogy a döntés nem ellene irányuló lesz. 

Mi lesz akkor, ha teszem fel eszébe jut a Kormánynak, hogy mindenkitől szabaduljon meg a rendszerben, akinél nincs remény, valamilyen oknál fogva nem kell már, vagy még a munkáltatónak? Ha azt mondják - nem költünk rád, mert te selejt vagy? Végül is, itt már semmit nem lehet tudni. Hisz - ahogy egy egészségkárosodott esetében minimális az esély, ugyanúgy az 55 év felettieknél is az. Az ország keleti területein biztos. Márpedig ez a korosztály az, amelyik kicsi eséllyel fog áttelepedni a nyugati részre. Hisz nincs hozzá se pénz, se posztó. 

Egyébként valaki elgondolkodott már rajta, HOGYHA MINDENKI SZÓT FOGADNA, ÉS MENNE, AMERRE MUNKA VAN, AZ A PÁR SZÁZEZER EMBER A NYUGATI ORSZÁGRÉSZEK FELÉ VENNÉ AZ IRÁNYT - EGYKETTŐRE NYUGATON LENNE MUNKANÉLKÜLISÉG? A KELETI RÉSZEK MEG FELSZABADULNÁNAK. MUNKAHELY AKKOR SEM LENNE TÖMEGESEN, DE LEGALÁBB A NYOMÁSNAK VÉGE LENNE.

Hol él ez a Kormány? Vagy mit gondolnak az emberekről, az állampolgárokról? 

Mindent meg lehet oldani erővel? Úgy, hogy az ember feje felett elbeszélnek? Mert, hogy ők jobban értenek hozzá? 

Hát nézzük meg közelebbről ezt az eget verő  szakértelmet!

Csak most a végződő program esetében is felfedezhető egy olyan következmény, amivel az íróasztal mellett űlő "szakemberünk" nem számolt, mert hogy számolt volna, hisz fogalma sincs, hogy úgy Isten igazából hogy is történnek a dolgok egy átlag munkahelyen.

Február 28-al az utolsó közfoglalkoztatott is elhagyja a hajót. A következő program majd valamikor március közepe táján indult, jellemezően 10-15-e körül. Eddig ok, ez az a történés, amit mindenki előre tudott. De, ha tudott, és legjobban ezt a Kormánynak kellett tudnia, miért nem készült fel  a köztes időszakra?

Nagyjából két hét nagy idő, sok minden történik ennyi idő alatt, sok csikk fog repülni a buszmegállókban, papírzsepi lazán a burkolatra, szemét a szelektívekhez, meg az erdőszélre, ártérbe, ide-oda, az elkésett őszi falevél a járdákra, parkokba, az iskolákban a gyerekek ugyanúgy fognak szemetelni, mint eddig, a padban, folyosón egy idő után állni fog a kosz, nem lesz, aki csíkmentesen letörölje a táblákat, a WC-ket még lehúzni sem fogja senki, nem hogy kitakarítani, nem lesz, aki kihordja a hivatal leveleit, minden területen, ahol eddig nagyrészt közmunkásokat alkalmaztak - meg fog állni az élet. UGYANIS SOK TERÜLETEN NAGY RÉSZT MÁR CSAK KÖZFOGLALKOZTATOTTAK DOLGOZNAK. 

Hogy fordulhat elő, hogy egy sok ezer négyzetméteres, 6 szintes iskolában 3 "egész" takarító van? Vagy hogy az utcákon - mondjuk, ha Debrecent vesszük alapul - AKSD-s takarítót már alig látni, közfoglalkoztatottak szaladgálnak mindenhol? Ha most nem lesznek két hétig, akkor mi fog történni? Szemétbe fullad majd a város? Szemétbe fullad az ország?

Hogy fogja fenntartani a rendet az a pár alkalmazott, akiket méltóztat munkáltatójuk normál béren foglalkoztatni? Hisz rajtuk fog csattanni az ostor, mert ez alatt a két hét alatt is, míg új program indul, nem lehet elnézni, hogy csak gyűljön-gyűljön a szemét, meg a munka, valamit tenni kell. Úgyhogy, most ennek az üresjáratnak az alkalmazottak fogják meginni a levét, rajtuk fog csattanni az ostor, nekik kell majd két ember munkáját végezni két hétig - egy fizetésért...

Miért nem lehetett előre erre az időszakra valami megoldást kiötölni? Van még 5 nap,nem ártana hirtelenjében kitalálni valamit...

Aztán ott az alap probléma, - három éven belül egy évig lehet közfoglalkoztatott valaki, és szakmunkás a továbbiakban elvileg már nem is dolgozhat így.

Na már most Édes Kormány!  Olyan apróság elkerülte a figyelmedet, hogy egyes országrészekben egyszerűen nincs munkalehetőség... Mert, ha egy városban van vagy tízezer álláskereseső, üres munkahely meg vagy ezer, arra én nyugodt szívvel nem mondanám, hogy bővelkedünk, tobzódunk. 

Mit kéne akkor tenni? Fejleszteni? - Ugyan már... Ott a nyugati rész, egyszerűen oda kell menni dolgozni....Ez a trend...

Ha majd lesz rá pénz, akkor megyek. Addig meg kénytelen vagyok várni, hogy észhez tértek. Mindig a Nyugattal példálóztok - érdekes, hogy a bérekkel nem, csak a mentalitással - hogy ott mobilis a munkaerő. Na, igen. De nem az évek óta munkanélküli, aki már le van gatyásodva teljesen, mert nem elég, hogy nem dolgozhat normál munkahelyen, de a segélyét is olyan szinten tartja a Kormány, hogy sem élni, sem munkát keresni belőle nem lehet, ha meg végre legalább közmunkához jut, az meg a vegetálásra elég, semmi másra. És amíg az ember dolgozik, még a munkahely keresés, váltás is jóval nehezebb. Nem mindenki 20 éves, teli energiával.

Azzal meg sem az esetleges munkáltató, se a százéves szakmunkás nem megy semmire, hogy van a tarsolyba húsz szakma, csak mind elavult. Ettől még nem lesz nagyobb az esélye, egyetlen vállalkozásnál sem. 

Úgyhogy, ami most a két hétben - az üresjáratban - fog történni, nagyjából az a következmény várható majd akkor, ha bevezetik a decemberi ötletelést. 

Aki régen közfoglalkoztatott, ugyanúgy nem veszik majd fel ez után sem az üres munkahelyekre. Hiába van akár száz szakmája, és hiába szuper munkaerő, ez senkit nem érdekel. Így aztán duplájára emelkedhet majd a regisztrált munkanélküliek száma, csökken az adóbevétel, és kénytelenek lesznek több segélyt kifizetni. Már, amíg újabb réteget ki nem szórnak - statisztika javítás céljából - a regisztráltak közül. És, mivel az intézmények, vállalkozások, erdészetek, vízmű, stb.stb. már évek óta ráállt az olcsó, pontosabban számukra lényegében ingyenes munkaerő maximális kihasználására,  normál foglalkoztatottra pedig  még az állami fenntartású foglalkoztatóknál sincs egy árva megveszekedett fillér sem, státusz még a könyéken sem, közfoglalkoztatottak híján a Magyarország erősödikero.jpg

szlogen pont oda fog kerülni, ahová az Olimpia-pályázat.... A süllyesztőbe!

Öt teljes munkanap van még! Ideje gondolkozni!

jó reggelt Kormány! Jó reggelt Magyarok!

Szólj hozzá