2017. jún 05.

Kirúghatnak? - Ne higgy el minden beetetést!

írta: OMari
Kirúghatnak? - Ne higgy el minden beetetést!

Közmunkásként behúzod a nyakad, és még a legkisebb fuvallattól is félsz? Nem mered megmondani a véleményed "volt már rosszabb is" alapon, inkább hallgatsz, még a helyzetről szóló cikkeket is csak nagy ritkán, félve olvasod el, lájkolni meg biztos nem fogod, mert megláthatja valaki, hogy ilyen oldalokon "mászkálsz"? 

Félsz, hogy elvesztesz mindent, azt a picit is, ami most Neked megadatott?

Ha fát vágnak a hátadon, akkor is tűrsz, mert ha megszólalsz, nem lesz még az 54 ezer sem?

Már hónapok óta nem tudsz megélni a pénzből, de örülni kell neki, hogy van még ennyi is, hisz a környéken sehol nincs egy épkézláb állás? Ja, hogy ahova múlt évben még alkalmival lehetett menni dolgozni, oda már csak közmunkásként kellesz? Hát igen, feleannyi a pénz, de hát most ez van, ezt kell szeretni...

Nem kell! Nem szabad!  

Ki mondta ezt Neked, hogy a végtelenségig tűrnöd kell?

Félsz? Mitől? Saját magadtól? Azt kell megértened, hogy fent épp ez a cél. Az a cél, hogy félj, hogy szólni se merj, örülj az aprópénznek, hogy ez is adatik, és egy-egy kegyesnek tűnő pár százalékos emelés után hálás légy... Értsd meg végre, hogy senkinek nézel, és az is leszel mindörökre, ha belenyugszol, s elfogadod ezt az életet.Így. 

Ha van lehetőség, még ha rémisztő is, akkor is lép ki, nézz valami mást. Csak a kezdet nehéz, utána már csak jobb lehet. De ha semmi máshoz nem tudsz nyúlni, nincsenek lehetőségeid, akkor ne nyugodj bele, hogy Neked ennyi adatott, mert többet érdemelsz, hisz Te is vagy valaki. És voltál valaki.

Ha másért nem lépsz, a gyerekedért tegyed. Hogy neki ne kelljen már kiszolgáltatva éhbérért robotolni. És szólalj meg végre azért, hogy környezeted megtudja, mit kell eltűrnöd a pár tízezerért!

Mert kívülről csak az látszik, hogy a közmunkások a sárgamellényesek. Azok, akik egész nap csak sétikálnak, üldögélnek, nevetgélnek, az a ritka - ha megmozdítják a kezüket. Neked kell elmondani, hogy mi van. Neked kell megértetni a környezeteddel, hogy ez csak egy színjáték. Egy olyan bábszínház, ahol a marionett bábú Te vagy, a szerencsétlen közmunkás, a bábot, Téged pedig felülről mozgat a Kormány. Hisz ha valaki tudja, akkor az Te vagy, hogy az utcai közmunka nagyrészt egy szervezetlen katyvasz. Úgy néz ki az egész, mintha arra menne ki a játék, hogy a "dolgos nép", ami nem Te vagy - láthassa milyen naplopók ezek az emberek. Munkát alig végeznek, örüljenek, ha alamizsnát is kapnak.

Mondd el a szomszédnak, mondd el az ismerőseidnek, kürtöld szét a világban, hogy hogy is van ez! Tudják meg végre, nyíljon ki a szemük hogy Te megcsinálod ami munkát kiosztanak. Hisz reggel elmondják, hogy ezt és ezt csináld meg. A munka annyi, amit egy gyerek is elgyőz még az óra közi szünetekben is. Az egész rendszer úgy van megszervezve, hogy dolgozni alig kelljen. Ennek persze van aki örül, csak nem látják át a következményeket. Hisz még logikus is az egész, ha kevés a pénz, kevés a munka is. Csakhogy pont ezzel húznak bele a sárba. A saját hibájukat a nyakadba varrják. Nem Te szerződöl munka terén, nem Te vállalod fel a parkok, utcák takarítását, a kaszálást, vagy bármi - szabad terepen jól látható - sárgamellényes tevékenységet!.Hogy mennyi a munkád arról a hivatal, vagy a szövetkezet tehet. Meg persze, s legfőképpen a Kormány, hogy hallgatólagosan még ösztönzi is őket erre. a színjátékra, mert neki ez az érdeke.  Hisz az érdek az, hogy ne tudd megvédeni magad. Hogy Te legyél a lusta,tanulatlan, buta,  lézengő ember, aki már a periférián van, aki örüljön, hogy ennyi is van. Márpedig ha látja mindenki, hogy a nap nagy részében nem dolgozol, akkor nem tudod lemosni magadról hogy jó helyen vagy, lusta, naplopó, a dolgos embereket kihasználó, kezedet segélyért tartó élősködő a neved..

Az vagy?

Nem lehet, hogy éppen Téged használnak ki?

Nem szeretnél Te is olyan helyen dolgozni, ahol kapsz munkaruhát, ahol munka közben, evés előtt meg tudod mosni a kezed, ahol le tudsz  ülni rendesen egy asztalhoz evés közben, ahol más emberek nem köpnek le? - ahol az ételt hűtőbe teheted, van mikró, hogy felmelegítsd, mert van pénzed otthon főtt ételt készíteni, normálisat, nem valami "mindent bele levest"? Te is szeretnél annyi szabadságot, mint mindenki más? Meg akár Cafetériát? A Te erődből sincs több, mint akik egész nap az asztal mögött ülnek? Mászkálsz annyit, hogy már két cipőd is feladta a pár hónap alatt? Fájnak, sajognak a lábaid azért a rongyos 54 ezer miatt?

Miért nem mondod el a bajod?  

Ha valaki megszólalhat, akkor Te vagy az! A többi közmunkásról az emberek még azt sem tudják, hogy az. Rajtuk nincs sárga mellény, csak dolgoznak látástól vakulásig. Dolgoznak a Kormánynak állami intézményekben, vállalatoknál, és kiskirálykodó polgármesterek környékén. Róluk az emberek szinte nem is tudnak. Vagy ha tudnak, nem értik mi a bajuk, hisz jó dolguk van, nem kell mászkálni, normál körülmények, normál főnökség...

No persze...Meg normál munka, szemét fizetség. Átnéznek rajtuk, mert ők nem az "övéik". Tehetnek bármit, lehetnek akár éldolgozók is, elismerés egy szál sem, hisz kívülállók ők, nem alkalmazottak, csak "közmunkásfélék"

Őket nem látja senki, de Titeket igen. Ezért nektek kell megszólalni, és végre elmondani, - mi a rossz ebben a rendszerben - az elszenvedő szemével!

Ha elvégzed a kiosztott munkád, s nem hagyod el a területedet - nem lehet bajod.

Ha közösen megmondjátok a véleményetek nyomdafestéket tűrő hangon, akkor sem lehet.

Ha sokan mondjátok egyszerre, akkor meg éppen nem lehet!

Ugyanis a Munka Törvénykönyve  RÁTOK IS ÉRVÉNYES!

Egy azonban biztos! Ha csendben maradsz továbbra is, jobb nem lesz!!

mukiiiiiiii.jpg

 

Szólj hozzá

közmunka