2017. ápr 22.

Sajószentpéter - ahol az ígéret és az enyészet az úr

írta: OMari
Sajószentpéter - ahol az ígéret és az enyészet az úr

Jártál már Sajószentpéteren? Nem? Pedig érdemes lenne. No, odatelepedni persze nem, mert munkahelyet nagyítóval sem találsz, hisz nincs már tsz, és mind a bányákat, mind az üveggyárat jó pár éve bezárták...

Miskolctól 13 km-re fekszik, Berente mellett, nem messze a Sajó és a Bódva találkozásától. Jelenleg kevesebb, mint 12000 lakosa van, sokan elhagyták már a várost, és az  országot is, hisz a környéken szinte lehetetlen a megélhetés. Pedig ha munkahely lenne szívesen maradnának, sőt akik elköltöztek, azoknak egy része vissza is telepedne, azt várják csak, hogy stabil munkalehetőség legyen. De az még várat magára.

Nem csak a munkahelyekkel van gond, sok bolt is tönkrement,véglegesen lakatot raktak a rácsra. Hisz ahol nincs fizetőképes kereslet, ott a kereskedelem csak vegetál.  A házak egy része elhanyagolt, az enyészet dorbézol rajtuk.x-tile.jpg

Jó páran külföldön keresik a boldogulást, bár nagy a távolság, ismeretlen a környezet, a nyelv is idegen - mégis inkább kockáztatnak, nagyobb az esély az elhelyezkedésre. Ráadásul ha bejön az "akció", akkor az itthon maradt családtagoknak is segíteni tudnak a megélhetésben.

Az üveggyárat 1894-ben alapították, nagyjából ezren dolgoztak benne. Az üvegfúvás tudománya apáról-fiúra szállt. Épp száz éves volt a gyár, amikor megvette egy befektetői csoport. Aztán három évvel később, - nyereségesek voltak akkor is - egyszerűen lehúzták a rolót, mintha csak menekültek volna, olyan gyorsan történt az egész. Azóta a gyár az enyészeté.

Hosszú évekig nem történt semmi. kezdett tönkremenni minden. Az eltelt idő nem tett jót az egykor stabil építményeknek. De a legnagyobb pusztítást mégsem ez végezte.

Felröppent egy pletyka, valami készülődik, a volt üveggyár területe hasznosítva lesz.  Úgy tudták, gazdasági központ épül a helyén. Kis idő múlva kirakták a táblát is, amely már bizonyította is a mendemondát, végre lesz helyben is munkalehetőség, hisz ha lesz ipartelep, akkor a vállalkozások is kedvet kaphatnak az oda településhez. 

 terv.jpg

 

Ez volt 2010-ben. 

Most 2017 van, és a helyzet változatlan. A tábla kint van még mindig, csak már erősen megkopott "frissessége". Valamikor hozzákezdtek ugyan a beruházáshoz, a tervek elkészültek, és elkezdték az építkezést, felrobbantották az egyik üveggyári kéményt is, aztán valahogy elakadtak a dolgok.

Érdekes módon, a projektről nem sok mindent lehet tudni. Időről-időre felröppen a hír, hogy valami mégis lesz, valami készül, de ezeknek a pletykáknak semmi valóság alapja nincs. Markó Gábor, a Sajó-Glass KFT ügyvezetője még úgy nyilatkozott 2010 februárjában az MTI-nek, hogy a területet ipari központtá alakítják, és hogy a munkálatok a felesleges épületek lebontásával, és a kármentesítéssel kezdődnek. De még igazából idáig sem jutottak. 

Ekkor már meg volt a terv, amit , Szekeres Attila, pesti építész készített /A42 Tervező Iroda vezető építésze/. Annyi biztos, hogy ő még felvette a tervezésért járó díját, de hogy utána mi történt, miért akadtak el a munkálatok, és miért nem érdekel ez senkit, köztük a Kormányt sem, azt már titok fedi, teljes a homály. A táblán még 310 milliós támogatásról van szó, a teljes költség elvileg 660 millió lett volna. Ha most hirtelen valaki rászánná magát a projekt folytatására nyilván jóval magasabb összköltséggel kellene számolnia.

Hogy lehet az, hogy 310 millió Ft sorsa senkit nem érdekel? Vagy le sem hívták a teljes összeget?  Mi lehet az ügy hátterében? 

Az interneten bárki által letölthető környezeti jelentésük szerint 2012-ben már lebontott, és jövőben épülő irodákat, gazdasági épületeket említenek. Ekkor már közel 200 milliót már elköltöttek a 310 milliós keretből. A 2013-as környezeti jelentés lényegében  ugyanott tart,  nagyrészt még mindig a jövőben kialakítandó építményekről, és logisztikai egységekről beszélnek benne. Viszont van egy nagy különbség: gazdálkodási adatokat már nem kötnek a hívatlan látogatók orrára. Tehát már nem követhető nyomon, hogy az állami és Uniós támogatásból ténylegesen 2013 végéig mennyit hívtak le.

A cég utolsó mérlegét 2015-ben készíttette. Akkor éves árbevételük 28 millió forint volt, és a Kft  5 munkatárssal dolgozott. 

A Sajó-Glass KFT ügyvezetője, Markó Gábor 2014-ben nyilatkozott a Szentpéteri Krónikának  - ebben kifejtette, hogy még az évben átadják a teljes ipari parkot. Elkészülnek a beruházások - bár sok akadály gördült a projekt megvalósítása elé - sőt, még az odáig vezető vasúti sínt is felújítják, ez pedig nem szerepelt az eredeti tervekben, így  még komfortosabbá téve az oda települő vállalkozások környezetét. Arra a kérdésre, hogy lehet-e tudni mekkora vállalkozások települnek a parkba, igazán konkrét választ nem adott. Arról beszélt, hogy vannak olyan vállalkozások, akik már akkor ott képzelik el jövőjüket, ezek közül egyik-másik 5 fővel dolgozik, de vannak 50 főt foglalkoztatók is. Sőt, bővítés is tervben van. Beszél arról a meglepő tényről is, hogy nem végeztek felmérést arról, hogy mennyi oda települő várható, vagyis úgy mentek neki az ipari park építésének, hogy fogalmuk sem volt róla, lesz-e kereslet iránta. Ebben a pillanatban gondolkodtam el azon, hogy ugyan milyen üzleti tervet készíthettek annak idején, ha még azt sem tudják lesz-e valós kereslet. Mindenesetre a riport végén mindenkit megnyugtat Markó Úr, hogy egy nagy szabású reklámkampányt indítanak, ahol részletesen beszámolnak az általuk kínált lehetőségekről. 

Ez a bizonyos reklámkampány azóta is várat magára. És a nyitás is.ipari_sin.jpg

Ez a jelenlegi helyzet. Jól látszik a tulajdonos szerint 3 éve épp csak az engedélyekre váró építmény, és a "frissen" felújított ipari vágány is... 

 

 

 

Szólj hozzá

üveggyár Sajószentpéter Uniós pénz