2017. már 02.

Bátrabban emberek, fent hallják a hangunk!

írta: OMari
Bátrabban emberek, fent hallják  a hangunk!

Jó hinni, tudni,ha tényleg akarjuk, ha bízunk benne, és mindent megteszünk azért, hogy irányíthassuk sorsunkat - sikerrel járunk! Mert azért most ez történt.... Visszavonulót fújtak az esztelenség csatájában.

homunkavid.jpg

Decemberben röppent fel a hír, hogy a Kormány a közfoglalkoztatási rendszer markáns változtatásán gondolkodik. Legfontosabb elképzeléseik közé tartozott, hogy ez után 3 éven belül csak egy évig lehet a munkanélküli közmunkás, és hogy a szakmai végzettségűeket lényegében kizárnák a programból.

Ezekre a gondolatokra mi, január 1-én íródott, minden országgyűlési képviselőnek, miniszternek, és a miniszterelnöknek is elküldött levelünkkel reagáltunk. 

Levelünkben kitértünk rá, hogy ezen intézkedés bevezetésével nagyon sok ember veszítené el eddigi megélhetését. A közfoglalkoztatottak nagyrészt a fiatalok, az 50 felettiek, elavult szakmai végzettségűek, GYES-ről visszatérők közül kerülnek ki, számukra munkát találni Budától keletre szinte lehetetlen. Ne csak a szakmai végzettséget vegyék alapul, hanem a munkavállaló korát, és szakmájának esetleges elavultságát is. Kértük, hogy ne képezzenek tanfolyamokon kötelező jelleggel jóval ötven feletti pályakezdőket, mert őket nagyon nagy valószínűséggel nem fogja képezni senki. Arra a problémára is felhívtuk a figyelmet, hogy tervezett intézkedések bevezetésével a keleti országrészben erőteljesen fog növekedni a munkanélküliség, hisz sok helyen a munkaképes lakosság jóval több mint 10 százaléka dolgozik közfoglalkoztatottként. Ezeken a területeken lényegében megáll az élet.

Mivel ezen levelünkre egyetlen válasz sem érdekezett /kb. 200 levél :)   /  ezért írtunk egy emlékeztető levelet, nyílt levél jelleggel, immár kevesebb képviselőnek megküldve elektronikusan. Kitértünk arra, hogy a közfoglalkoztatottak nem rendelkeznek megtakarításokkal, ezért egy esetleges - más országrészbe - áttelepedés, teljességgel lehetetlen számukra. Kitértünk a támogatások buktatóira, azon okokra, ami miatt hiába a kormányzati segítség, valójában ez a réteg ténylegesen igénybe venni azt nem tudja, hisz lényegében mindenhez kell legalább egy viszonylag minimális befektetett tőke. Kitértünk levelünkben az ötvene korosztály gondjaira, valamint arra a problémára, hogy tömeges áttelepedés esetén ezen országrészek elnéptelenednének alkalmi, és segédmunkás téren, onnantól kezdve nem lenne értelme  iparilag fejleszteni, márpedig ha ez nem történik meg, akkor véglegesen leszakad a nyugati országrészekhez képest. Kértük a Kormány tagjait, hogy tájékoztassák az embereket döntésükről, ne tartsák őket bizonytalanságban.

Február 18-án pedig írtunk egy nyílt levelet azon állampolgároknak, akik nem hiszik azt, hogy nem csak a munkanélküliek tehetnek arról, hogy hazánkban jelen pillanatban 130 ezer betöltetlen munkahely van. Nagyon egyszerű pedig végig gondolni az egészet, hisz ennyi helyre jó 600 ezer álláskereső jut.Hisz, míg a nyugati régiókban gyakorlatilag nincs munkanélküliség,  a keleti országrésztben ennek megfelelően az országos átlagnak lényegében a kétszerese, vagyis 8-10 % közötti. És akkor hol vannak még a közfoglalkoztatottak, akik nagyjából ugyanannyian vannak, valamint az a kb. 200 ezer regisztrálatlan, akiknek jelenleg folyamatosan növekedik a számuk, az egészségkárosodottak nyilvántartásból, és egyben FHT-ból való kizárása miatt.

Lehet, hogy válaszunk egyetlen esetben sem érkezett, ez végül is nem a mi szégyenünk. Viszont, maguk a történések igazolják, hogy kéréseink, - legalábbis, ami biztos - nagy vonalakban meghallgatásra talált.

A Kormány visszavonulót fújt, mert jelen pillanatban - az első időben történő bizonytalanságtól eltekintve - minden ugyanúgy történik lényegében, mint eddig. Vannak a programban visszahívások, szerződésmódosítások, lényegében majd ugyanolyan arányban, mint eddig. Sok embert hívtak be tanfolyamra.

Ezzel persze a gond nincs megoldva, mert normálisan nézve, ezeknek az embereknek rendes, alkalmazotti foglalkoztatásra lenne szüksége. 

Lényeges lenne, hogy a közfoglalkoztatás is minden területen tényleges munkavégzést jelentsen. Itt nem a munkavállalóknak lenne feladata, hanem a munkát megszervezőknek. Egyrészt biztosítsanak elegendő, értelmes munkát, másrészt követeljék is meg, annak színvonalas elvégzését!

Az intézményi munkáknál nem ártana átgondolni azt a támogatási ötletelést, hogy a bevált közmunkásokat a foglalkoztató átvenné, az állam eleinte a közfoglalkoztatási bérnek, és járulékainak megfelelő összeget a munkáltatónak utalná, ő pedig köteles lenne azt kipótolni a minimálbér erejéig. A munkáltató támogatását évek alatt csökkentenék fokozatosan, és a régi közfoglalkoztatott helyére csak akkor vehetnének fel 3 éven belül ismét támogatott munkavállalót, ha annak munkaköre saját hibájából szűnik meg. Ezzel ki lehetne zárni a támogatás miatti fluktuációt. Így biztosítva lenne, hogy a munkavállalókkal tényleges munkát  végeztessenek , ők érdekelve lennének a jó, színvonalas munkában, rendes - bár támogatott - munkahelyek képződnének, a közfoglalkoztatás idővel lassan "leépülne", az ország magasabb adóbevételhez jutna, hisz az új minimálbéresek nyilván többet is költenének. A közmunka leépülésével megszűnnének az intézményekben tapasztalható márciusi "üresjáratok", amikor fele munkaerő hiányzik a régi program vége, és az új program még be nem indulása miatt.

Feladat még a közfoglalkoztatottakat érintő jogok átgondolása,  átgondoltatása. Mert jelen pillanatban ezt a réteget jóval kevesebb munkavállalói jog illeti meg, mint egy átlagos munkavállalót.

Sok-sok tenni való van még ügyünkben, járni kell az agynak, gondolkodni, és gondolatainkat merni kell ki is mondani, mert a jelen programindulás körüli herce-hurca jelzi, hogyha nyíltan nem is, de a háttérben a Kormány kész átgondolni logikátlan döntéseit. Főleg, ha érezhetően az saját érdekét is veszélyeztetné.

Hívjuk fel a gondokra, problémákra a figyelmet ! Saját magunkért nekünk kell kinyitni a szánkat! 

Jó reggelt KÖZMUNKÁSOK! Mi is magyarok vagyunk!

Szólj hozzá