2017. feb 28.

Utolsó nap - Mert tojtak a fejedre....

írta: OMari
Utolsó nap - Mert tojtak a fejedre....

egy.jpgA mai nap van hátra még a közmunkaprogramból. Egyetlen nap, aztán a nagy semmi. Fogalmad sincs, pontosan mi történik körülötted, főnök nem mond semmit, munkaügyiben talán csak annyit, hogy sok mindentől függ, csak amit hallasz információkat, abból raksz össze egy - feltételezést.

Mert, hogy hiába logikázol, biztosra nem mehetsz.

Mondták már, vannak, akiket visszahívnak.

Hallottad, hogy a program mindenütt máshol indul.

Olyat is rebesgettek, hogy a munkaügyi dönt, nem akarják a munkáltatókra bízni kit is látnának szívesen ismét.

A lényeg, hogy eljött a leszámolás napja, /érdekes szó, most pont fedi a valóságot/ és fogalmad sincs, mi lesz ez után. Legokosabb döntés, hogy próbálkozol munkát keresni. Ha nem jön össze a közmunka, legalább a lehetőség legyen, hogy talán..., esetleg.... Tudom, hogy problémás a dolog, mert ki az a marha, aki közmunkásként dolgozik, mikor elmehetne normál bérért is dolgozni? Hisz azért hajtottál a program alatt, ha intézményi közmunkás volt, hogy hátha megvéglegesítenek. Persze erre kicsi az esély, de ott van mégis mindig a - talán. Mostanra persze már elszállt az optimizmus, és már a munkádat is a hátad közepére kívánod, pedig a mai napon még túl kell lenni. Lesznek olyanok, akiket ember számba néztek, és talán mond annyit a főnök nekik, hogy köszönjük a munkáját, alkalomadtán majd számítunk Önre. Aztán persze lesznek olyanok is, - és ők lesznek többen - akik eljönnek a munkanap utolsó percében úgy, mintha addig ott sem lettek volna. Sem a munkatársak - alkalmazottak - sem a főnökök nem szólnak hozzá, mert kényelmetlen, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Hisz ők is megszoktak egy év alatt egy embert, tudják az érdemeit, ismerik mennyit ér, kellene a munkája, de nem rajtuk áll, hogy hogyan tovább.

Sok állami fenntartású intézmény évek óta arra parírozik, hogy fele létszámú közalkalmazottat foglalkoztat, helyette az űrt közfoglalkoztatottakkal töltik be. Ez persze azzal jár, hogy rendesen váltakozik a létszám, vannak hetek, amikor normálisan el sem tudják látni feladatukat, hisz a régi programnak kampec, az új meg még nem indul, sok ember nem válik be, de ha valaki beválik, és kellene a munkája, azt meg nem alkalmazzák, mert nem kapnak státuszt. 

kmmm.jpeg

Miért jó ez a Kormánynak? Ha munkát kell teremteni, akkor miért pont saját magánál takarékoskodik ilyen módon? Mesterségesen "kitenyésztett" egy éhbéres réteget, és az Istennek nem akarja emberségesebben megoldani a problémát. Ha baj van, akkor mindig a közmunkásokra mutogat, hogy ők nem akarnak változtatni, ők nem lépnek, ők nem csinálják, és ők nem keresik a munkát.

Keresnék ők, de egy román határmenti - a semmiből - hogy nézzen szét az osztrák határ mentén? Helyben meg hiába keresik minimális szabadidejükben - ott időszakoson kívül egyszerűen nincs. Ennek a rétegnek biztos!

Úgyhogy itt az utolsó  nap. Nyugi, majd lesz valahogy. 

Hisz, olyan sosem volt, hogy ne legyen valahogy. Nem?

 

Szólj hozzá

vége közmunka