2017. feb 27.

Tudsz már valamit? - Ja...Tojnak a fejedre...

írta: OMari
Tudsz már valamit? - Ja...Tojnak a fejedre...

2ss.jpg

Még két nap a közmunka programból. Két munkanap.

Összeakadsz egy másik közmunkással, akár az udvaron, akár a folyosón, bárhol, egyből az a kérdés: Tudsz már valamit? És mi rendszerbe a válasz? Nem. Semmit. És Te?

Van az országban több, mint kétszázezer ember, aki évek óta szinte nem szólhat bele saját sorsa alakulásába. Mert ez a helyzet. Hisz hiába a támogatás, hogy menj, és dolgozz máshol, ha valaki nem tud ilyen-olyan oknál fogva élni vele. Hisz a környéken emberemlékezet óta nincs munka, ezért hát csak alkalmiként dolgozhatott nagy ritkán, az meg csak a lyukak bedugására elég. Aztán, mióta közmunkás lett, azóta az egyik hónapról a másikra tengődés az úr, de legalább nem kell naponta gondolkodnia, hogy mihez nyúljon aznap.Nincs neki egy ócska, megveszekedett, árva garasa se, egy fillérje sem, hogy akár csak 20 kilométerrel is arrább álljon. Örül, ha elvan, se normális ruhája, se cucca, hogy csak felpakoljon, és költözzön a jobb helyzet reményében. Nem ő akarta így, felülről döntöttek. 

Felülről döntöttek akkor is, amikor kimondták, hogy a Munkaügyi Központ által javasolt tanfolyamot kötelező elfogadni, másképp ugrik minden. 

Már elnézést Uraim! De saját magamatat én ismerem tán a legjobban!.Ne nézzenek hülyének, hogy nem tudom, ki is vagyok! Én tudom, hogy mihez van érzékem, és mihez ne! Vagy egyáltalán mihez van kedvem - nap mint nap tevékenykedni benne - vagy mihez nincs. Önök mit szólnának hozzá, ha eddigi ügyintézőként én azt mondanám, hogy holnap tanulják ki a CNC esztergályos szakmát, mert én úgy gondolom, hogy az kell, azzal rendbe jön az életük? Vagy menjenek el parkgondozóira, az országban úgy százezredikként, tanulják ki a semmit nem érő rész szakterületet, aztán meg megengedem, hogy fél évet közmunkában lehúzzanak? Tetszene? Már engedtessék meg nekem, hogy azt mondjam - ez már megint színészkedés, porhintés, sumákolás a javából. Nem az volt tervben, hogy szakmai végzettségűek továbbiakban nem lehetnek közmunkások? Erre kitaníttatnak egy semmit nem érő szakmát az emberek tömegével /nemcsak parkgondozó,hanem kerti útépítő, háztáji növénytermesztő, stb/ aztán nagy kegyesen megengedik, hogy ugyanott nyomorogjon, ahol eddig. Közmunkásként robotoljon.Hát, azt mondom - fújják fel...

Emlékeznek még a régi időkre, amikor alapvetően változtatgatták a közfoglalkoztatási programot? Először kimondták, hogy azért lesz kevesebb a közmunkás bér, mert hogy 1-2 hónapot dolgozik a közmunkás, utána meg csak otthon ül, amikor közmunkásként dolgozik, legalább a minimális bérrel, meg még az abból fizetett adóval járulékkal hozzájárul saját maga eltartásához a többi hónapban,  meg egyébként is a társadalom számára haszontalan. Eddig még a középréteg oldaláról nézve azt mondom, ok, van benne valami, bár előtte elgondolkodhattak volna rajta, hogy 22.800.-Ft-al hogy lehet munkára szorítani valakit, ha az összeg a megélhetésre kevés, nem hogy álláskereséshez bármi apró befektetéshez, mint például buszbérlet, telefonkártya, esetleg ruha...Na, szóval behozták a huszonkétezret, levitték a közmunkabért, akkor még 47-re, ez 7 év alatt 7 ezer forintot emelkedett - mondhatnám, kenjék a hajukra - aztán rájöttek, hogy lehetőleg mégis egész évben kéne foglalkoztatni. Így a segély alacsonyan maradt, sőt azóta már jóval kevesebbet is ér, viszont az emberek majd egész évben kegyesen éhbérért dolgozhatnak. És már sehol sincs az a gondolat, hogy az emberkék közmunka viszonyuk alatt keresik meg lényegében a segélyezésükre való apanázs legalább egy részét. Hisz, segélyen alig vannak.DE A BÉRÜK MARADT!!!nyirlugos-nagyne650x433.jpg

Az a gond, hogy fent azt hiszik, csupa idióta él lent, nem tudnak semmit, nem értenek semmihez, nem fognak föl semmit a körülöttük lévő világból, úgy lehet megvezetni őket, ahogy épp kedvük tartja. 

És mivel nem tudnak semmit, ezért kénytelenek dönteni róluk, mint a szülő a gyerekéről. De normális esetben egy két éves gyereknek is több jogot ad az apa, mint a Kormány ennek a rétegnek. Mert ha már jogot ad, akkor a szülő a lehetőséget is megteremti hozzá, nem csak papol, meg utasítgat, mint a vezetés.

Most meg konkrétan az a helyzet, hogy két nap múlva véget ér egy program, ami után az embereknek fogalmuk sincs, hogy lesz-e valami, számukra lesz-e megélhetés. Hisz ötletelés az volt, döntésígéret volt, de hogy mire jutottak - még nem voltak képesek elárulni. Ez is beleillik a fenti logikázásba. Hisz, úgy gondolják, ők jobban tudják - mi kell. A kisembernek meg az a dolga, hogy szó nélkül tegye azt, amit fent döntöttek róla.

Na, ez a gond. Ezt kéne nekik elmagyarázni,nekik meg felfogni, és jó alaposan bevésni az agyukba, hogy a kisember is ember, egyenlő jogokkal, és megfelelő ésszel, hogy döntsön, és tervezzen. Már, ha hagyják. hogy tervezzen. Hisz, ahhoz információ is kell, ami jelenleg egyenlő a nullával! 

Szólj hozzá